Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕОДОЉИВА И СЛАСНА; Најбољи рецепт за домаћу штрудлу са маком

Овако припремљена штрудла остаје свежа и мекана бар још два дана после припреме

1729496869_shutterstock_1871208547.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

У кућама широм Војводине деценијама већ недељни ручак углавном се завршава колачима од киселог теста. Штрудла са маком налази се на врху листе посластица које домаћице у овом делу Србије најрадије спремају.

Свака од њих има свој рецепт за припрему, а ми вам доносимо старински начин за праву војвођанску штрудлу пуну фила од мака.

Састојци:
250 мл млека
500 г брашна
пола пакетића свежег квасца
супена кашика шећера
2 жуманца
прстохват соли
60 г масти или путера

За фил:
125 мл млека
300 г млевеног мака
200 г шећера

За премазивање:
1 јаје

Припрема:
1. Ставите млеко да се загреје, па скините посуду са ватре, додајте супену кашику шећера, издробљен свеж квасац и мало брашна и оставите да се квасац активира.

2. У другој посуди умутите два жуманца виљушком, па их додајте активираном квасцу. Промешајте и сипајте у ванглу у коју сте ставили брашно и мало соли. Тесто добро израдите рукама, па га пребаците на побрашњену радну површину да нараста док припремите фил.

3. Ставите млеко да проври, па додајте млевени мак и шећер. Закувајте фил, скините шерпу са рингле и оставите фил да се прохлади.

4. Кад је фил прохлађен, време је да се вратите тесту које је у међувремену нарасло. Поделите га на три дела. Сваки део развуците оклагијом у правоугаоник, премажите машћу или путером, па богато нафилујте припремљеним филом од мака и заролајте штрудле.

5. Ређајте их у подмазану тепсију и сваку премажите умућеним јајетом.

6. Загрејте рерну на 200 степени, па пеците штрудле док не порумене.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas