Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕОДОЉИВА И СЛАСНА; Најбољи рецепт за домаћу штрудлу са маком

Овако припремљена штрудла остаје свежа и мекана бар још два дана после припреме

1729496869_shutterstock_1871208547.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

У кућама широм Војводине деценијама већ недељни ручак углавном се завршава колачима од киселог теста. Штрудла са маком налази се на врху листе посластица које домаћице у овом делу Србије најрадије спремају.

Свака од њих има свој рецепт за припрему, а ми вам доносимо старински начин за праву војвођанску штрудлу пуну фила од мака.

Састојци:
250 мл млека
500 г брашна
пола пакетића свежег квасца
супена кашика шећера
2 жуманца
прстохват соли
60 г масти или путера

За фил:
125 мл млека
300 г млевеног мака
200 г шећера

За премазивање:
1 јаје

Oglas

Припрема:
1. Ставите млеко да се загреје, па скините посуду са ватре, додајте супену кашику шећера, издробљен свеж квасац и мало брашна и оставите да се квасац активира.

2. У другој посуди умутите два жуманца виљушком, па их додајте активираном квасцу. Промешајте и сипајте у ванглу у коју сте ставили брашно и мало соли. Тесто добро израдите рукама, па га пребаците на побрашњену радну површину да нараста док припремите фил.

3. Ставите млеко да проври, па додајте млевени мак и шећер. Закувајте фил, скините шерпу са рингле и оставите фил да се прохлади.

4. Кад је фил прохлађен, време је да се вратите тесту које је у међувремену нарасло. Поделите га на три дела. Сваки део развуците оклагијом у правоугаоник, премажите машћу или путером, па богато нафилујте припремљеним филом од мака и заролајте штрудле.

5. Ређајте их у подмазану тепсију и сваку премажите умућеним јајетом.

Oglas

6. Загрејте рерну на 200 степени, па пеците штрудле док не порумене.

 

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas