Ovako pripremljena štrudla ostaje sveža i mekana bar još dva dana posle pripreme
U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa. Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.
Svaka od njih ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo starinski način za pravu vojvođansku štrudlu punu fila od maka.
Sastojci:
250 ml mleka
500 g brašna
pola paketića svežeg kvasca
supena kašika šećera
2 žumanca
prstohvat soli
60 g masti ili putera
Za fil:
125 ml mleka
300 g mlevenog maka
200 g šećera
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
1. Stavite mleko da se zagreje, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
2. U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.
3. Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.
4. Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.
5. Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.
6. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.