Oglas
· · Komentari: 0

NEODOLJIVA I SLASNA; Najbolji recept za domaću štrudlu sa makom

Ovako pripremljena štrudla ostaje sveža i mekana bar još dva dana posle pripreme

1729496869_shutterstock_1871208547.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa. Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.

Svaka od njih ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo starinski način za pravu vojvođansku štrudlu punu fila od maka.

Sastojci:
250 ml mleka
500 g brašna
pola paketića svežeg kvasca
supena kašika šećera
2 žumanca
prstohvat soli
60 g masti ili putera

Za fil:
125 ml mleka
300 g mlevenog maka
200 g šećera

Za premazivanje:
1 jaje

Priprema:
1. Stavite mleko da se zagreje, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.

2. U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.

3. Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.

4. Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.

5. Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.

6. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas