Да ли сте некада јели фугасу?
Фугаса хлеб се прави у облику елипсе, и нарпаве се резови на тесту тако да хлеб, када се ипсече, подсећа на главицу пшенице. Хлеб се брзо прави, за само 45 минута, а можете да га серврате и за посебне прилике
Ево и како се прави фуагаса!
Састојци:
500 г брашна за хлеб
1-3/4 кашичице соли
1-3/4 кашичице активног сувог квасца
2 кашике маслиновог уља
130 мл топле воде
2 кашичице млевеног свежег рузмарина
2 кашичице млевене свеже мајчине душице
2 кашичице млевеног свежег босиљка
2 кашичице сецкане свеже жалфије
30 г ренданог пармезана
1/2 кашичице сушеног босиљка
1/2 кашичице крупне морске соли
Рецепт за фугасу:
У великој посуди помешајте брашно, квасац и со. Додајте воду и уље сувим састојцима; мутите на ниској брзини 2 минута, а затим користец́и куку за тесто, мутите на средњој брзини, 5 минута. Умешајте зачинско биље и пармезан; тесто ц́е бити лепљиво.
Ставите у подмазану посуду, и једном измесите руком, да би се тесто подмазало. Покријте и оставите на топлом месту да се удвостручи, око 1 сат. Загрејте рерну на 220°. Извуците тесто на благо побрашњену површину и пажљиво поделите на пола. Сваку половину ставите на плех обложен папиром за печење. Побрашњеним рукама направите овални облик од теста.
Користец́и оштар нож, направите 1 дугачак рез по средини и 4 реза са обе стране дугачког реза, тако да тесто добије облик листа. Развуците га по потреби да нагласите резове. Покријте кухињском крпом; оставите да се диже на топлом месту, док се скоро не удвостручи, око 20 минута. Поспите крупном морском сољу, сувим босиљком и додатно ренданим пармезаном. Пеците док не порумени, око 15-20 минута.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО