Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОМИЉЕНО ЈЕЛО ИВЕ АНДРИЋА: Наш нобаловац је обожавао овај гурмански оброк (РЕЦЕПТ)

Нобеловац и легенда српске књижевности Иво Андрић био је редован гост хотела "Моравица" у Сокобањи, чији је апартман 144 на другом спрату сада спомен соба

1729667594_Foto-Shutterstock-Profimedia-Ivo-Andric.jpg
Фото: Схуттерсток, Профимедиа
Oglas

Нобеловац и легенда српске књижевности Иво Андрић био је редован гост хотела "Моравица" у Сокобањи, чији је апартман 144 на другом спрату сада спомен соба, а остао је запамћен и као велики гурман. 

Једно од омиљених специјалитета биле су му јагњеће сармице које је у сласт јео са домаћим овчијим киселим млеком, без којег није започињао ни један оброк. Даље у тексту остављамо вам рецепт за овај гурманлук. 

Јагњеће сармице - састојци:

- 1 кг јагњећих изнутрица (црна и бела џигерица, срце)

- 1 трбушна марамица

- 3 главице црног лука

- 4 јајета

- 200 мл киселе павлаке или јогурта

- уље

- со

- бибер

- ловоров лист

- млевена црвена паприка

Јагњеће сармице - припрема:

Трбушну марамицу прво потопити у хладну воду и оставити да одстоји неколико сати да омекани. На сваких петнаестак минута променити воду. Исто је потребно да се уради и са срцем и обе џигерице. Након сатак времена исперите намирнице па ставити у лонац воде, додати со, бибер у зрну и ловоров лист и кувати наредних сат времена. 

Након што су скуване намирнице ситно исецкати па их продинстати на ситно сецканом црном луку и додати још зачина и млевену црвену паприку. У прохлађену издинстану масу умешати 2 јајета. Затим подмазати посуду за печење и у њу ставити половину трбушне марамице. По њој равномерно распоредити издинстану масу, затим је прекрити другом половином марамице, па умотати у облик сарме.

Умутити још два јајета у које је потребно додати павлаку и сјединити, па онда прелити преко сармице. Пећи у загрејаној рерни на 220 степени око пола сата. Обавезно послужити са овчијим киселим млеком.

Пријатно!

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas