Нобеловац и легенда српске књижевности Иво Андрић био је редован гост хотела "Моравица" у Сокобањи, чији је апартман 144 на другом спрату сада спомен соба
Нобеловац и легенда српске књижевности Иво Андрић био је редован гост хотела "Моравица" у Сокобањи, чији је апартман 144 на другом спрату сада спомен соба, а остао је запамћен и као велики гурман.
Једно од омиљених специјалитета биле су му јагњеће сармице које је у сласт јео са домаћим овчијим киселим млеком, без којег није започињао ни један оброк. Даље у тексту остављамо вам рецепт за овај гурманлук.
Јагњеће сармице - састојци:
- 1 кг јагњећих изнутрица (црна и бела џигерица, срце)
- 1 трбушна марамица
- 3 главице црног лука
- 4 јајета
- 200 мл киселе павлаке или јогурта
- уље
- со
- бибер
- ловоров лист
- млевена црвена паприка
Јагњеће сармице - припрема:
Трбушну марамицу прво потопити у хладну воду и оставити да одстоји неколико сати да омекани. На сваких петнаестак минута променити воду. Исто је потребно да се уради и са срцем и обе џигерице. Након сатак времена исперите намирнице па ставити у лонац воде, додати со, бибер у зрну и ловоров лист и кувати наредних сат времена.
Након што су скуване намирнице ситно исецкати па их продинстати на ситно сецканом црном луку и додати још зачина и млевену црвену паприку. У прохлађену издинстану масу умешати 2 јајета. Затим подмазати посуду за печење и у њу ставити половину трбушне марамице. По њој равномерно распоредити издинстану масу, затим је прекрити другом половином марамице, па умотати у облик сарме.
Умутити још два јајета у које је потребно додати павлаку и сјединити, па онда прелити преко сармице. Пећи у загрејаној рерни на 220 степени око пола сата. Обавезно послужити са овчијим киселим млеком.
Пријатно!
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ