Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО НАЈБРЖЕ ДА УКИСЕЛИТЕ КУПУС: Уз помоћ овог трика потребно вам је свега 2 до 3 дана

Уколико вам је потребан кисели купус ван сезоне, можете га укиселити за свега 2 до 3 дана.

1729935450_6802986c5c55cf91b85d2775c58eabc21d697bde.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ситно исецкајте купус или му одстраните листове, па га пажљиво спустите у посуду за кисељење (то може да буде пластична кофа или лонац).

Прелијте га врелом водом, сипајте 2-3 дл неког сирћета (не солите!), одозго ставите тањир и нешто тешко (нпр. камен) како би се купус оптеретио.

Оставите купус на собној температури да одстоји 2 дана и имаћете кисели купус као усред зиме.

Уколико вам је кисели купус потребан за само један дан, у наведене састојке убаците и један комад обичног хлеба.

Стандардно кисељење купуса (без конзерванаса)
Да бисте добили добар кисели купус и добар расол, одаберите чврсте главице купуса средње величине (најбољи је футошки купус, а није лоше ни ако једна трећина укупне количине буде црвени купус).

Сваку главицу мало засеците по корену или једноставно мало издубите корен и ређајте у чисто буре за купус.

Не заборавите да у буре уградите и једно краће црево како купус не бисте морали да претачете већ да га само два пута недељно продувате да би се со равномерно распоредила.

Послагане главице купуса прелијте раствором морске соли и воде. Рецимо, за буре од 200 литара, потребно је око 60-65 кг купуса и 2-3 кг соли и онолико воде колико стане да би купус био у води, као и 1-2 кг цвекле и 1/2 кг рена (рен ја одличан конзерванс – не дозвољава кварење купуса без обзира на промене температуре).

Пошто је ово биолошко кисељење, у купус се не ставља ни винобран ни конзерванс. Расол је одличан све док имате купус, а може да се пије чак и у марту, јер се не развлачи и не мења укус.

Купус укисељен на овај начин може да се држи и на тераси.

(Крстарица)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas