Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како се прави ТУРШИЈА? Рецепт стар хиљадама година

Кисељење је један од најстаријих начина за чување хране, а сам процес забележен је први пут у Индији пре 4000-5000 година

1695045410_shutterstock_252784939.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Традиционални источњачки начин за припрему туршије укључује састојке као што су со, уље, чили у праху и зачини. Постоје древни записи о томе колико је она корисна у исхрани, а Клеопатра је наводно тврдила да кисело поврће доприноси њеној лепоти. Туршија се такође спомиње у Библији и неким Шекспировим делима. Сада је право време да је направите, а поврће или воће можете да изаберете по укусу. Углавном се користе карфиол, паприка, шаргарепа..., али све је ствар укуса. Можете да је користите за мезе јер одлично отвара апетит, али и као салату или прилог уз месо. 

Састојци: 

  • 2 кг карфиола
  • 2 кг паприка 
  • 2 кг шаргарепа
  • 2 кг корнишона
  • 2 кг зеленог парадајза
  • 2-3 љуте папричице
  • 1 веза першуна
  • 1 веза целера
  • бибер у зрну

Још:

  • 10 л воде
  • 500 г соли
  • 250 г шећера
  • 200 мл есенције
  • 10 г винобрана
  • 10 г конзерванса

Припрема:

Поврће добро оперите и исеците по жељи. Краставац (корнишоне) оставите у комаду. У стерилисану теглу поређајте карфиол, паприку, шаргарепу, краставац, парадајз, лист першуна и целера. Ређајте тако док не напуните тегле. Поспите бибером у зрну. Преко ставите белу пластичну пахуљу (таквог је изгледа, а он штити да поврће не исплива из течности). У шерпу сипајте воду, па додајте со, шећер, есенцију, конзерван и винобран. Све промешајте, па оставите пар сати да се састојци лепо сједине. Сипајте тако да течност лепо покрије поврће. Оставите да стоји 20-30 дана.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas