Кисељење је један од најстаријих начина за чување хране, а сам процес забележен је први пут у Индији пре 4000-5000 година
Традиционални источњачки начин за припрему туршије укључује састојке као што су со, уље, чили у праху и зачини. Постоје древни записи о томе колико је она корисна у исхрани, а Клеопатра је наводно тврдила да кисело поврће доприноси њеној лепоти. Туршија се такође спомиње у Библији и неким Шекспировим делима. Сада је право време да је направите, а поврће или воће можете да изаберете по укусу. Углавном се користе карфиол, паприка, шаргарепа..., али све је ствар укуса. Можете да је користите за мезе јер одлично отвара апетит, али и као салату или прилог уз месо.
Састојци:
- 2 кг карфиола
- 2 кг паприка
- 2 кг шаргарепа
- 2 кг корнишона
- 2 кг зеленог парадајза
- 2-3 љуте папричице
- 1 веза першуна
- 1 веза целера
- бибер у зрну
Још:
- 10 л воде
- 500 г соли
- 250 г шећера
- 200 мл есенције
- 10 г винобрана
- 10 г конзерванса
Припрема:
Поврће добро оперите и исеците по жељи. Краставац (корнишоне) оставите у комаду. У стерилисану теглу поређајте карфиол, паприку, шаргарепу, краставац, парадајз, лист першуна и целера. Ређајте тако док не напуните тегле. Поспите бибером у зрну. Преко ставите белу пластичну пахуљу (таквог је изгледа, а он штити да поврће не исплива из течности). У шерпу сипајте воду, па додајте со, шећер, есенцију, конзерван и винобран. Све промешајте, па оставите пар сати да се састојци лепо сједине. Сипајте тако да течност лепо покрије поврће. Оставите да стоји 20-30 дана.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ