Без њих зимницу не можемо ни да замислимо
Већина рецепата подрзумева да се стављају само краставчићи уз још пар састојака. Ми вам овог пута представљамо рецепт за најукусније киселе краставчиће, зачињене најбољом комбинацијом биљака.
Рецепт за домаћи љути зачин
Састојци:
2 кашике зрна црног бибера
2 кашике семена сенфа
2 кашике семенки коријандера
2 кашике семена мирођије
1 кашика бобичастог воћа
1 кашичица млевене (туцане) црвене паприке
10-12 ловорових листова (измрвљени)
Додајте све састојке у малу чинију и измешајте.
Рецепт за зачињене киселе краставце
Састојци:
Око 15 кг краставаца за кисељење (очистити и стављати целе или нарезане)
2 шоље јабуковог сирћета
2 шоље белог сирћета
4 шоље воде
5 кашика соли
Домаћи зачин за кисељење (рецепт горе), 2-3 кашике по тегли
Осушена мирођија, 2-3 листића и стабљика по тегли
10-18 малих црвених паприка распоређених по средини, али се не одвајају, остављајући семенке нетакнутима (2-3 по теглици)
20-30 целих режњева белог лука, огулити и лагано разбити (4-5 по теглици)
Припрема:
У великом лонцу, загрејте сирће, воду и со. У сваку стерилисану теглу додати: 2-3 кашике зачина за кисељење, 2-3 листића и стабљика осушене мирођије, 2-3 црвене папричице у зависности од ваших жеља и 4-5 целих чена белог лука у сваку теглу.
Спакујте целе или исечене краставце у тегле тако да буду чврсти, али да се притом не оштете. Краставци треба да буду испод грла тегле. Исеците краставце ако извирују превисоко. Сипајте течност у тегле, покривајући само краставце.
Обришите ивице тегли и поставите поклопце (који су стерилисани у кључалој води) на тегле.
Обрадите тегле у кључалој води, 10 минута. Извадите тегле из лонца и оставите их да се охладе на крпи за судове на пулту. Док се тегле хладе чућете их како пуцкају. Запечаћене тегле би требало да буду чврсте када се куцну и да имају конкаван облик. Чувати на сувом хладном месту.
Кисели краставци биће спремни за пробу за око 7-10 дана, али временом постају још бољи. Могу се складиштити до 1 године.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ