Научници сматрају да туршија још снажније може смањити опасност од настанка карцинома, нарочито дебелог црева
игурно сте много пута чули колико је здраво конзумирати ферментисане намирнице настале природним врењем.Оне садрже пробиотичке културе које чине многобројне врсте бактерија.
Те добре бактерије природно настањују наша црева и чине цревну микрофлору. Сви ти микроорганизми изузетно су важни за здравље пробавног система, али и читавога организма.
Како су у цревима присутне и лоше бактерије, гљивице и остали патогени микроорганизми, они се у одређеним околностима могу размножити и лоше утицати на ваше здравље.
Ферментисане намирнице и пробиотичке културе тада могу бити од велике користи за лечење болести које изазивају штетни микроорганизми.
Откако знамо за себе, наше баке су нам у хладним месецима припремале туршију. У правом смислу те речи, туршија значи кисељење поврћа или укисељено поврће. Овај вид припреме хране обезбеђује унос нутритивно богатих намирница у периоду када нам свеже поврће није доступно.
Обично се киселе купус, краставци, парадајз, црни лук, паприка, броколи, карфиол, шаргарепа и слично. Туршија се, заиста, може припремити на хиљаду начина, а једино од начина на који је припремате зависи да ли ће и у којој мери туршија бити здрава.
Туршија у сваком смислу чува ваш организам!
Ако сте се икада запитали да ли је туршија здрава, знајте да укисељено поврће има значајне предности за ваш организам:
Здрава цревна микрофлора
Као што вероватно знате, нашу цревну флору настањују добре и лоше бактерије. У случају нарушене равнотеже између здравих и нездравих микроорганизама у нашој цревној флори, може доћи до многих здравствених проблема.
Туршија, као извор ферментисаних намирница, обнавља нарушени баланс бактерија у цревима, подстичући “насељавање” корисних бактерија. На тај начин, штити се и обнавља слузница црева. Укратко, туршија најбрже и најефикасније обнавља нашу цревну флору.
Побољшава имунитет
Познато је како су пробавни и имунолошки систем повезани. Од имунолошког система зависи наше здравствено стање. Он сложеним механизмима штити тело од штетних микроорганизама и ублажава упалне процесе свих врста. Кисело поврће повећава број ћелија које природно уништавају "уљезе".
Снижава повишен ниво холестерола
Сматра се да се конзумирањем ферментисаних производа смањују и нивои лошег холестерола у крви. До тога долази зато што такве намирнице смањују способност ресорпције холестерола у крв.
Ублажава алергије и кожне тегобе
Није случајна узречица да је кожа огледало здравља. Здрава микрофлора штити црева од токсина и тешких метала. Побољшава апсорпцију нутријената и спречава инфекције и упале. То има позитиван утицај на смањење алергије, акни, екцема и гљивичних инфекција.
Побољшава расположење
Понекад се црева описују као "други мозак". Сматра се да се највећи део серотонина, хормона среће, ствара управо у цревима. Хроничан стрес негативно делује на цревну микрофлору. Стога свакако покушајте да избегнете стрес, а здравље црева заштитите уносом ферментисаних намирница.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ