Прсте да полижеш!
Потребно је:
- 200 мл млека
- 50 мл воде
- 20 гр квасца
- 1 кашичица шечера
- мало соли
- 420-450 гр брашна
- 120 гр маслаца
- корица лимуна
Фото: Приватна архива
Надев:
- 2 јабуке
- 50 гр мл. ораха
- 1 кашика меда
- 50 гр сувог грожђа
- цимет
- ванилин шећер
- прах шећер
Припрема:
Растопити квасац у млакој води, додати шећер, па кад квасац запени сипати у ванглицу додати остатак млека, брашно, со и корицу лимуна. Замесити глатко средње тврдо тесто. Покрити да одмори 30 минута. Развући на сто и оклагијом истањити у правоугаоник.
Фото: Приватна архива
Савити у ролницу, па исећи на 2 цм величине једнаке комаде. Сваки део развући у величину тањира, премазати маслацом, па поклопити другим тестом такође величину тањира и истањити. Све тако док се сви делови не премажу и послажу један преко другог.
Задњи део се не маже. Притиснути мало рукама у круг па полако оклагијом развући у правоугаоник и увити у ролницу.
Ролницу исећи на мање ролате. Сваки ролат издубити прстима правећи рупу. Јабуке изрендати, додати меда, цимета и сувог грожђа.
Фото: Приватна архива
Пунити ролате, спајати тесто, окренути га и ређати у плех који сте обложили пек папиром. Покрити да одмори 20 мин. па премазати жуманцетом у који сте додали кашику млека.
Пећи на 190 степени Ц 40-45 мин. Покрити крпом 15 мин, па посути ванилин шећером и прах шечером.
Фантазија... Кад га притиснете распада се колико је лиснато. Уживајте и делите рецепт пријатељима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ