Prste da poližeš!
Potrebno je:
- 200 ml mleka
- 50 ml vode
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica šečera
- malo soli
- 420-450 gr brašna
- 120 gr maslaca
- korica limuna
Foto: Privatna arhiva
Nadev:
- 2 jabuke
- 50 gr ml. oraha
- 1 kašika meda
- 50 gr suvog grožđa
- cimet
- vanilin šećer
- prah šećer
Priprema:
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi, dodati šećer, pa kad kvasac zapeni sipati u vanglicu dodati ostatak mleka, brašno, so i koricu limuna. Zamesiti glatko srednje tvrdo testo. Pokriti da odmori 30 minuta. Razvući na sto i oklagijom istanjiti u pravougaonik.
Foto: Privatna arhiva
Saviti u rolnicu, pa iseći na 2 cm veličine jednake komade. Svaki deo razvući u veličinu tanjira, premazati maslacom, pa poklopiti drugim testom takođe veličinu tanjira i istanjiti. Sve tako dok se svi delovi ne premažu i poslažu jedan preko drugog.
Zadnji deo se ne maže. Pritisnuti malo rukama u krug pa polako oklagijom razvući u pravougaonik i uviti u rolnicu.
Rolnicu iseći na manje rolate. Svaki rolat izdubiti prstima praveći rupu. Jabuke izrendati, dodati meda, cimeta i suvog grožđa.
Foto: Privatna arhiva
Puniti rolate, spajati testo, okrenuti ga i ređati u pleh koji ste obložili pek papirom. Pokriti da odmori 20 min. pa premazati žumancetom u koji ste dodali kašiku mleka.
Peći na 190 stepeni C 40-45 min. Pokriti krpom 15 min, pa posuti vanilin šećerom i prah šečerom.
Fantazija... Kad ga pritisnete raspada se koliko je lisnato. Uživajte i delite recept prijateljima.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU