Док је у неким деловима Србије подразмевано да се качамак једе са сиром и јогуртом, неретко и сланиом, у другим деловима незамисливо је да качамак буде слан. Неки га једноставно једу са шећером и млеком.
Качамак је специјалитет с укусом традиције: ко га није пробао, не зна колико вреди и колико је укусан. Садржи висок садржај влакана и зато је вишеструко добро за здравље: чисти масне наслаге на крвним судовима, регулише пробаву, убрзава метаболизам, а верује се и да повољно утиче на дуговечност.
Прочитајте још: Четири намирнице за РАВАН СТОМАК: Избацују вишак воде и чине нас мршавијим
У давна времена качамак се припремао само за празнике и поводом сеоских слава. Правио се од домаћег, крупније млевеног кукурузног брашна, жутог или белог, зависно од поднебља у ком се прави. Служи се и топао и хладан. Неки га једу као цео оброк, например за доручак, док га други користе као прилог уз ручак.
Најједноставнији начин да припремите традиционалан качамак:
Ово оригинално, укусно и здраво јело, без глутена, масти и конзерванса припрема се врло једноставно код куће, на старински начин. У дубљу посуду сипати воду и со и сачекати да прокључа. Онда додати одговарајућу количину брашна тако да се направи купа, али не мешати, већ тањом оклагијом направити рупу у средини, налик вулканском гротлу. Оставити да крчка на тихој ватри десетак минута. Када се брашно потопи у води, искључити ринглу и кратко оставити „да се маса смири”. Склонити са шпорета и енергичним покретима мешати све док се не разбију све грудвице. Већа густина постиже се додавањем брашна, слично као када се кува гриз.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ