Наизглед мање битне навике могу представљати велику разлику
![1685180238_shutterstock_78241357.jpg](/cache/images/3/6/1/9/f/3619f173f85275fb0a586ba3a6caef25cd435650.jpg)
Кинеска храна једна је од популарнијих на свету и све омиљенија, а иако једу пуно пиринча и резанаца, гојазност се обично не сматра великим проблемом у Кини.
И то се, међутим, мења како се мењају трендови у исхрани на глобалном нивоу, па се тако у студији објављеној 2021. године у научном листу Цирцулатион: Цардиовасцулар Qуалитy анд Оутцомес наводи да једна од седам одраслих особа испуњава критеријуме гојазности.
Како се људи у Кини боре против овог проблема? Врло забавно, економично и мудро!
Једите заједно, а мање
Када једете сами, обично поједете више – тужна је, али истинита тврдња.
Уколико оброкујете без друштва, једете када желите и колико желите, а често једете више и калоричније из пуке досаде. Па чак и чешће!
Зато је јело у групи одлично решење: уместо да се преједате уз телевизор, делићете оброк и можда ћете имајући у виду и друге појести мање него што бисте иначе, а ту је и ћаскање између залогаја.
Једите из малих чинија
Кинези углавном једу из чинија, чак и своја главна јела – пиринач и резанца. То ће вам помоћи да држите порцију под контролом, не сипате превише и потом не једете више што вам треба само како не би било остатака у тањиру.
Једите уравнотежено
Оброци су у кинеској кухињи обично добро избалансирани. Иако Кинези једу много пиринча и резанаца, односно угљених хидрата, оброк се састоји и од доста поврћа и меса, па ту има и витамина, минерала, протеина, масти..
Будући да је уравнотежена и разноврсна исхрана кључ здравог мршављења, ово је врло важан трик.
Једите свеже поврће
Поврће је врло важно у кинеској исхрани и додаје се и у главно јело и као прилог, а ту је и незаобилазна салата. Свежина је, такође, кључ здраве исхране, па се у кинеској кухињи поврће никако не прекувава, због чега његова боја остаје нетакнута, а удео хранљивих материја је виши!
Кувајте на пари
Кинеска јела омиљена на нашим просторима обично су пржена у воку, али у овој земљи се доста једе храна кувана на пари, што значи да поврће чува нутријенте.
Без уља и превише зачина, такво поврће је још ефикасније у очувању здравља, а чувају се и влакна, која продужавају осећај ситости.
Супа је обавезна
Кинеске супе надалеко су познате и омиљене у свету, а оне су важан део ручка у Кини. Обично се праве од свежег поврћа, зачинског биља, бујона и благин зачина и после њих ће вам стомак бити пун и касније ћете појести мање.
Имајте три оброка дневно
Уоброченост и поштовање времена за јело веома су важни у Кини, где се људи углавном придржавају правлиа о три квалитетна оброка у току дана.
Будући да су и доручак, и ручак, и вечера богати и разноврсни, то је сјајан начин да избегнете изненадне нападе глади, грицкате током дана и унесете више калорија него што планирате. Кад смо већ код тога...
Реците "не" грицкању
Грицкалице обично нису претерано популарне у Кини, где није често видети некога да једе чипс између оброка.
С обзиром на то да за ручак једу супу и јело сачињено од много свежег поврћа и меса, можда ни не осећају потребу?
Не бацајте остатке
Када вам остане хране после јела, уместо да је баците, помешајте их тако да добијете ново и јединствено јело за сутрадан.
Ово је чест трик у Кини, где се храна обично не расипа, а омогућава вам да експериментишете и искористите пун потенцијал свега што имате у кући уместо да купите нешто нездраво јер вам се не кува сваки дан.
Пијте чај
Кинези су познати по квалитетним и разноврсним чајевима, чије је благотворно дејство на организам доказано, а најдоступнија варијанта је зелени чај. Многи ово пиће називају најздравијим на свету, а познато је да зелени чај може да помогне ако желите да смршате, наравно, уз здраву и избалансирану исхрану и никако преко ноћи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ