Naizgled manje bitne navike mogu predstavljati veliku razliku
Kineska hrana jedna je od popularnijih na svetu i sve omiljenija, a iako jedu puno pirinča i rezanaca, gojaznost se obično ne smatra velikim problemom u Kini.
I to se, međutim, menja kako se menjaju trendovi u ishrani na globalnom nivou, pa se tako u studiji objavljenoj 2021. godine u naučnom listu Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes navodi da jedna od sedam odraslih osoba ispunjava kriterijume gojaznosti.
Kako se ljudi u Kini bore protiv ovog problema? Vrlo zabavno, ekonomično i mudro!
Jedite zajedno, a manje
Kada jedete sami, obično pojedete više – tužna je, ali istinita tvrdnja.
Ukoliko obrokujete bez društva, jedete kada želite i koliko želite, a često jedete više i kaloričnije iz puke dosade. Pa čak i češće!
Zato je jelo u grupi odlično rešenje: umesto da se prejedate uz televizor, delićete obrok i možda ćete imajući u vidu i druge pojesti manje nego što biste inače, a tu je i ćaskanje između zalogaja.
Jedite iz malih činija
Kinezi uglavnom jedu iz činija, čak i svoja glavna jela – pirinač i rezanca. To će vam pomoći da držite porciju pod kontrolom, ne sipate previše i potom ne jedete više što vam treba samo kako ne bi bilo ostataka u tanjiru.
Jedite uravnoteženo
Obroci su u kineskoj kuhinji obično dobro izbalansirani. Iako Kinezi jedu mnogo pirinča i rezanaca, odnosno ugljenih hidrata, obrok se sastoji i od dosta povrća i mesa, pa tu ima i vitamina, minerala, proteina, masti..
Budući da je uravnotežena i raznovrsna ishrana ključ zdravog mršavljenja, ovo je vrlo važan trik.
Jedite sveže povrće
Povrće je vrlo važno u kineskoj ishrani i dodaje se i u glavno jelo i kao prilog, a tu je i nezaobilazna salata. Svežina je, takođe, ključ zdrave ishrane, pa se u kineskoj kuhinji povrće nikako ne prekuvava, zbog čega njegova boja ostaje netaknuta, a udeo hranljivih materija je viši!
Kuvajte na pari
Kineska jela omiljena na našim prostorima obično su pržena u voku, ali u ovoj zemlji se dosta jede hrana kuvana na pari, što znači da povrće čuva nutrijente.
Bez ulja i previše začina, takvo povrće je još efikasnije u očuvanju zdravlja, a čuvaju se i vlakna, koja produžavaju osećaj sitosti.
Supa je obavezna
Kineske supe nadaleko su poznate i omiljene u svetu, a one su važan deo ručka u Kini. Obično se prave od svežeg povrća, začinskog bilja, bujona i blagin začina i posle njih će vam stomak biti pun i kasnije ćete pojesti manje.
Imajte tri obroka dnevno
Uobročenost i poštovanje vremena za jelo veoma su važni u Kini, gde se ljudi uglavnom pridržavaju pravlia o tri kvalitetna obroka u toku dana.
Budući da su i doručak, i ručak, i večera bogati i raznovrsni, to je sjajan način da izbegnete iznenadne napade gladi, grickate tokom dana i unesete više kalorija nego što planirate. Kad smo već kod toga...
Recite "ne" grickanju
Grickalice obično nisu preterano popularne u Kini, gde nije često videti nekoga da jede čips između obroka.
S obzirom na to da za ručak jedu supu i jelo sačinjeno od mnogo svežeg povrća i mesa, možda ni ne osećaju potrebu?
Ne bacajte ostatke
Kada vam ostane hrane posle jela, umesto da je bacite, pomešajte ih tako da dobijete novo i jedinstveno jelo za sutradan.
Ovo je čest trik u Kini, gde se hrana obično ne rasipa, a omogućava vam da eksperimentišete i iskoristite pun potencijal svega što imate u kući umesto da kupite nešto nezdravo jer vam se ne kuva svaki dan.
Pijte čaj
Kinezi su poznati po kvalitetnim i raznovrsnim čajevima, čije je blagotvorno dejstvo na organizam dokazano, a najdostupnija varijanta je zeleni čaj. Mnogi ovo piće nazivaju najzdravijim na svetu, a poznato je da zeleni čaj može da pomogne ako želite da smršate, naravno, uz zdravu i izbalansiranu ishranu i nikako preko noći.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU