Овсене пахуљице су постале једна од омиљених намирница за доручак или вечеру многих који желе да се хране здравије, али да ли каше конзумирамо на прави начин?
Руска нутриционисткиња Елена Соломатина истиче да се при конзумирању овсене каше треба да пратимо одређена правила.
Овсене пахуљице су богате калцијумом, магнезијумом, цинком, манганом, селеном. Такође, садрже и витамине А, Б, Е. Садржи и бета-глукане, који смањују ниво холестерола у крви, а позитивна је и за пробаву и мршављење јер је пуна влакана.
Међутим, ова намирница садржи и фитинску киселину, која је у стању да уклони неке корисне супстанце из тела. Многи праве грешку тако што сваког дана једу овсену кашу за доручак, па можда чак и за вечеру. Нутриционисткиња наглашава да ову кашу треба јести за доручак два до три пута недељно, али не чешће.
Прочитајте још: Да вам уље не прска на све стране: Додајте само једну намирницу у тигањ и нећете морати да рибате кухињу
Када је конзумирате, најбоље је да је комбинујете са намирницама које су богате протеинима, на пример, са јајима, вурдом или сиром. Овсена каша скувана у води садржи недовољно протеина и учиниће да брзо огладните.
Пошто овсена каша садржи пуно угљених хидрата, препоручује се да је једете ујутру - то ће вам омогућити да добијете неопходну енергију. Не препоручује се да једете овсену кашу увече, посебно не пред спавања, јер тело тада нема времена да искористи енергију коју сте унели, па се каша претавра у масти и вишак килограма.
Уколико желите да једете слатку овсену кашу, избегавајте додавање белог шећера. Најбоље је да је засладите бананама, јабукама, бобичастимвоћем, или са мало рендане црне чоколаде.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ