Адекватан избор хране може утицати и на расположење
Многима је доручак омиљени и најважнији оброк у дану. У зависности од тога шта бирате за први оброк на празан стомак, такви ће вам бити наредни сати.
А да ли ће бити испуњени падом енергије, нападима глади, дремањем или сјајним расположењем и ефикасношћу на послу зависи од тога шта сте појели за доручак.
Када се помене доручак, неки одмах помисле на миришљаво пециво, јогурт, сок од наранџе, кафу... Нису свесни како неке од тих намирница могу бити штетне ако их конзумирамо одмах ујутро на празан желудац.
Неке од њих могу изазвати киселину у желуцу или гастритис, што вам дословно може покварити преподне, а друге могу утицати на брзи пораст нивоа шећера у крви и кратко изазвати навалу енергије, али и довести до тога да вам већ око 11 сати почнете да дремате због наглог пада шећера у крви.
Зато изаберите праве намирнице, оне које ће вам дати довољно енергије да вас држи до ручка, а плус ублажавају киселину у желуцу.
Топ пет добрих намирница за доручак
Јаја
Досадашња истраживања показала су да једење јаја за доручак смањује укупни унос калорија током дана. Једноставно, дуже нас држе ситим, па нећемо имати потребу за грицкалицама, а и за ручак ћемо појести мање. Слободно се могу кувати и пржити, али за здравље желуца најбоље је одабрати меко кувана јаја.
Овсена каша
Уколико за доручак поједете овсену кашу, она ће формирати заштитни слој на желуцу и тако штитити зидове желуца од повећаног нивоа киселине. Осим тога, ова каша због великог удела влакана може подстаћи пробаву, што је ујутро врло корисно.
Мед
Бројни су здравствени бенефити меда. Познато је да побољшава пробаву и јача имунитет, али немојте га јести баш на потпуно празан желудац јер некима тешко пада. За здравље слузнице желуца одличан избор је манука мед. Студије су показала корист од чаше млаке воде у којој смо отопили кашичицу меда и попили на празан желудац.
Путер од кикирикија или бадема
Ако не једете јаја или млечне производе, дан можете почети алтернативним изворима протеина: маслацем од кикирикија или бадема. Богат је мононезасићеним масним киселинама и одличан је извор енергије. Намажите га на интегралне крекере.
Ораси
Поједите неколико ораха ујутру, најбоље тако што ћете их ситно насецкане додати у овсену кашу. Ораси у јутарњем оброку нормализују ниво пХ желуца и тако смањују ризик од појаве чира, а корисни су за крвне судове у мозгу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ