Пренатални витамини су прописани трудницама за целокупно здравље и добробит. Ове хранљиве материје пружају најважније витамине и минерале будућим мајкама.
Током трудноће, жена треба да добије све важне витамине и минерале како би остала здрава током целе фазе. Због тога су прописани пренатални витамини. Лекари ове суплементе препоручују трудницама за опште добро. Ови додаци такође испуњавају вашу нутритивну празнину у свакодневној исхрани.
Прочитајте још: Мила Голднер-Вуков: Стрес мајке током трудноће се везује за бебу у стомаку, а све се испољи кад дете порасте
Ствари које треба знати о пренаталним витаминима:
На шта треба обратити пажњу у додацима?
Пренатални витамини треба да садрже: 400 микрограма фолне киселине 200 до 300 милиграма калцијума, 70 мг витамина Ц, 400 ИУ витамина Д, 3 мг тиамина, 2 мг рибофлавина, 10 мг витамина Е, 20 мг ниацина, 6 мцг витамина Б12, 15 мг цинка, 17 мг гвожђа, 150 микрограма јода.
Прочитајте још: Француска, Кина и Србија су исте у ОВОЈ ствари која тера на СМЕХ!
Зашто су ови пренатални витамини важни?
Током трудноће, жени је потребно више фолне киселине и гвожђа него обично. Јер: Спречавају дефекте нервне цеви. Подржавају развој плаценте и фетуса. Ови витамини промовишу здрав раст бебе, пише Пинквилла.
Витамини подржавају нерве, мишиће и имунолошки систем вашег тела.
Када треба да почнете да узимате суплементе?
Генерално, жене треба да почну узимати пренаталне витамине пре зачећа. Чак је и здраво за жене да редовно узимају ове витамине у репродуктивном добу. Постоје ли нежељени ефекти у пренаталним витаминима? Понекад ови витамини могу изазвати затвор. Међутим, можете предузети следеће мере превенције: Пијте пуно течности. Имајте прехрану богатију влакнима. Вежбајте свакодневно.
Прочитајте још: Због Мирјане Белошевић деца трче у библиотеку, а наслове које траже ће вас изненадити
Уз узимање ових пренаталних витамина, у своју редовну исхрану можете да додате и одређену храну која вам може пружити исте хранљиве састојке:
Храна која садржи фолне киселине - зелено лиснато поврће, орашасти плодови, пасуљ, лимунско воће итд. Храна која садржи гвожђе - немасно месо, живина, морски плодови, житарице, хлеб, тестенине, зелено поврће, ораси, суво грожђе, сушено воће. Храна богата калцијумом - млеко, сир, јогурт, броколи, кељ, сок од поморанџе итд. Храна са витамином Д- масна риба попут лососа, млечних житарица итд. Храна са јодом - риба, млеко, сир, јогурт, хлеб, јодирана сол. Храна са ДХА или докосахексаеноичном киселином - лосос, сом, шкампи, тилапија, сок од поморанџе, јаја, млеко итд.
Савет: Узимајте их само након добијања рецепта од лекара.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ