Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

8 НАЈГОРИХ ВРСТА ПАРТНЕРСКИХ ВЕЗА: Неке од њих носе ТРАУМАТИЧНА искуства

Партнерски односи требају да буду извор подршке, подстицаја, радости. Ако ипак узрокују осећај несигурности уз немогућност комуницирања, као и занемаривање потреба, то значи да није успостављена равнотежа нити темељ за наставак раста партнера и продубљивање односа.

1722155983_1c2cf7c0eac0f9f563dd1822bbdbfc8123e173ac.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Понекад је тешко признати себи губитак особе, труда који је инвестиран, времена...а страх од самоће постаје јачи од потребе за бољим. Многи се тако доводе у тешко излазне ситуације којима само настављају да нарушавају властито ментално здравље и ускраћују оно што уистину заслужују. Не желе да признају да веза није здрава нити да приметеи знакове који на то упућују. Сумњате ли да сте у односу који вам не доноси бољитак, доносимо вам осам типова у којима бисте се могли препознати.

Зависна веза

У овој врсти везе, један партнер може бити превише емоционално или психолошки зависан о другом, што може резултирати нерасразмерном или нездравом везивању. Особа често последично губи властити идентитет и поставља потребе партнера изнад својих властитих. Тиме се умањује самопоуздање, а партнер потенцијално не примећује промене па постаје онај који доноси све одлуке и диктира начин комуникације и улога у вези, чак и несвесно.

Контролишујућа веза

Један партнер настоји да контролише или манипулише другим партнером, што може укључивати контролу над финансијама, друштвеним активностима или персоналним одлукама. Особа у контролишујућој вези често се осећа ограничено и схвата да јој недостаје слободе деловања и одузима јој се глас. Останком у таквом односу код угрожене особе јача се осећај заробљености који може узроковати анксиозност, а потом и депресију.

Емоционално занемарујућа веза

Реч је о вези у којој један или оба партнера нису спремни да пруже емоционалну подршку и покажу саосећање. Потребе се игноришу, занемарују па се буди осећај неважности који у коначници може да пробуди усамљеност, а потом доведе и до понашања које се тек базира на избацивању фрустрација.

Токсична веза

Њоме владају непрестани сукоби и драма, негативни обрасци понашања који се једноставно, из одређених немогућности или недостатка жеље не могу прекинути. Најчешће недостаје поштовања, а што ствара темељ за континуирано емоционално или вербално злостављање које често, нажалост може прерасти и у физичко. Последице су дубоке и захтевају стручан рад на себи како би се, по изласку из оваквог односа, надишли ментални проблеми и емоционална исцрпљеност.

Манипулативна веза

Један партнер користи емоционалне трикове, попут кривице или претњи, како би манипулисао или контролисао другог. Манипулатор врло вешто и врло рано зна да прикрије своје стварне намере и циљеве, а тиме изазива конфузију и несигурност партнера који с временом почиње стално да сумња у властиту процену па се заправо ставља и у положај завистан о манипулатору.

Насилна веза

Физичко, психичко, емоционално...насиље. Оно је средство контроле и доминације. Баш као и у манипулативном односу и овде се често улази у раздобља извињавања, мирења, а потом се поновно наставља исцрпљујући циклус у којему жртва не види излаза. Траума може бити заиста озбиљна, укључујући ПТСД, анксиозност и депресију.

Иреална веза

Рађа се из идеализације и ирационалних очекивања. Такав начин није одржив јер доводи до константног незадовољства, разочарања, а проблеми се свеједно игноришу или минимизирају јер партнери нису у стању да признају у каквом се односу заправо налазе. Ове везе могу бити дугог века, све док неко не одлучи да се суочи с истином, најчешће због себе.

Веза с високим степеном непоштовања

У овој врсти везе, партнери не поштују једно друго или њихове границе, често се понашајући с презиром или непоштовањем. Често укључује увреде, исмејавање или непоштовање основних људских вредности и достојанства. Може да узрокује осећај недостатка вредности, емоционалну бол и осећај недостојности.

Они, којима је потребна анализа односа могу да се обрате најближима за разговор, али неретко се препоручује савет стручњака који ће конкретније указати на проблематику односа и, у сигурним условима, омогућити процесуирање одређених симптома. Важно је запамтити како у свему треба кренути од себе и направити реевалуацију властитих потреба. Не пружа ли вам се оно што вас чини потпунима тада однос засигурно није и не може бити здрав.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas