Oglas
· · Komentari: 0

8 NAJGORIH VRSTA PARTNERSKIH VEZA: Neke od njih nose TRAUMATIČNA iskustva

Partnerski odnosi trebaju da budu izvor podrške, podsticaja, radosti. Ako ipak uzrokuju osećaj nesigurnosti uz nemogućnost komuniciranja, kao i zanemarivanje potreba, to znači da nije uspostavljena ravnoteža niti temelj za nastavak rasta partnera i produbljivanje odnosa.

1722155983_1c2cf7c0eac0f9f563dd1822bbdbfc8123e173ac.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Ponekad je teško priznati sebi gubitak osobe, truda koji je investiran, vremena...a strah od samoće postaje jači od potrebe za boljim. Mnogi se tako dovode u teško izlazne situacije kojima samo nastavljaju da narušavaju vlastito mentalno zdravlje i uskraćuju ono što uistinu zaslužuju. Ne žele da priznaju da veza nije zdrava niti da primetei znakove koji na to upućuju. Sumnjate li da ste u odnosu koji vam ne donosi boljitak, donosimo vam osam tipova u kojima biste se mogli prepoznati.

Zavisna veza

U ovoj vrsti veze, jedan partner može biti previše emocionalno ili psihološki zavisan o drugom, što može rezultirati nerasrazmernom ili nezdravom vezivanju. Osoba često posledično gubi vlastiti identitet i postavlja potrebe partnera iznad svojih vlastitih. Time se umanjuje samopouzdanje, a partner potencijalno ne primećuje promene pa postaje onaj koji donosi sve odluke i diktira način komunikacije i uloga u vezi, čak i nesvesno.

Kontrolišujuća veza

Jedan partner nastoji da kontroliše ili manipuliše drugim partnerom, što može uključivati kontrolu nad finansijama, društvenim aktivnostima ili personalnim odlukama. Osoba u kontrolišujućoj vezi često se oseća ograničeno i shvata da joj nedostaje slobode delovanja i oduzima joj se glas. Ostankom u takvom odnosu kod ugrožene osobe jača se osećaj zarobljenosti koji može uzrokovati anksioznost, a potom i depresiju.

Emocionalno zanemarujuća veza

Reč je o vezi u kojoj jedan ili oba partnera nisu spremni da pruže emocionalnu podršku i pokažu saosećanje. Potrebe se ignorišu, zanemaruju pa se budi osećaj nevažnosti koji u konačnici može da probudi usamljenost, a potom dovede i do ponašanja koje se tek bazira na izbacivanju frustracija.

Toksična veza

NJome vladaju neprestani sukobi i drama, negativni obrasci ponašanja koji se jednostavno, iz određenih nemogućnosti ili nedostatka želje ne mogu prekinuti. Najčešće nedostaje poštovanja, a što stvara temelj za kontinuirano emocionalno ili verbalno zlostavljanje koje često, nažalost može prerasti i u fizičko. Posledice su duboke i zahtevaju stručan rad na sebi kako bi se, po izlasku iz ovakvog odnosa, nadišli mentalni problemi i emocionalna iscrpljenost.

Manipulativna veza

Jedan partner koristi emocionalne trikove, poput krivice ili pretnji, kako bi manipulisao ili kontrolisao drugog. Manipulator vrlo vešto i vrlo rano zna da prikrije svoje stvarne namere i ciljeve, a time izaziva konfuziju i nesigurnost partnera koji s vremenom počinje stalno da sumnja u vlastitu procenu pa se zapravo stavlja i u položaj zavistan o manipulatoru.

Nasilna veza

Fizičko, psihičko, emocionalno...nasilje. Ono je sredstvo kontrole i dominacije. Baš kao i u manipulativnom odnosu i ovde se često ulazi u razdoblja izvinjavanja, mirenja, a potom se ponovno nastavlja iscrpljujući ciklus u kojemu žrtva ne vidi izlaza. Trauma može biti zaista ozbiljna, uključujući PTSD, anksioznost i depresiju.

Irealna veza

Rađa se iz idealizacije i iracionalnih očekivanja. Takav način nije održiv jer dovodi do konstantnog nezadovoljstva, razočaranja, a problemi se svejedno ignorišu ili minimiziraju jer partneri nisu u stanju da priznaju u kakvom se odnosu zapravo nalaze. Ove veze mogu biti dugog veka, sve dok neko ne odluči da se suoči s istinom, najčešće zbog sebe.

Veza s visokim stepenom nepoštovanja

U ovoj vrsti veze, partneri ne poštuju jedno drugo ili njihove granice, često se ponašajući s prezirom ili nepoštovanjem. Često uključuje uvrede, ismejavanje ili nepoštovanje osnovnih ljudskih vrednosti i dostojanstva. Može da uzrokuje osećaj nedostatka vrednosti, emocionalnu bol i osećaj nedostojnosti.

Oni, kojima je potrebna analiza odnosa mogu da se obrate najbližima za razgovor, ali neretko se preporučuje savet stručnjaka koji će konkretnije ukazati na problematiku odnosa i, u sigurnim uslovima, omogućiti procesuiranje određenih simptoma. Važno je zapamtiti kako u svemu treba krenuti od sebe i napraviti reevaluaciju vlastitih potreba. Ne pruža li vam se ono što vas čini potpunima tada odnos zasigurno nije i ne može biti zdrav.

(Sensa)

 

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas