Каранфилић је зачин који је изузетно здрав, и може се користити код разних здравствених тегоба.
Каранфилић, који се још назива и клинчић, пореклом је из Индонезије, и најчешће се користи у кулинарске сврхе због ароме коју поседује.
Међутим, ово је изузетно здрава биљка, и може помоћи код разних упалних процеса захваљујући антисептичком и аналгетичком деловању.
Прочитајте још: Непријатан задах, холестерол, мршављење: Ево како да направите лековиту ВОДУ са КАРАНФИЛИЋЕМ, која решава многе проблеме
Лековита својства каранфилића позната су вековима, вез обзира да ли се узима у млевеном облику или кроз етерично уље.
Добар је за кости
Каранфилић је богат минералима међу којима је и манган,који је идеалан за кости. Само једна кашичица каранфилића садржи преко 50% потребне дневне количине уноса коју препоручује ФДА.ж
Утиче на ниво шећера
Истраживања која су спроведена над животињама тврде да каранфилић може снизити количину глукозе у крви код дијабетичних мишева. С друге стране истраживање са људима још увек није до краја довршено, али у једној малој студији, пацијенти с дијабетесом који су узимали један до три грама каранфилића током месец дана, приметили су значајно побољшање, укључујући ниво глукозе, триглицерида и ЛДЛ холестерола.
Најбољи извор антиоксиданата
На листи од 100 најбогатијих извора полифенола и антиоксиданата, зачини су били најчешћи, а каранфилић је био на првом месту, надмашивши и боровнице са чак преко 30 пута већом концентрацијом антиоксиданата.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ