У потрази за здравим зачинима и биљкама које могу благотворно да делују на наш организам наишли смо и на куркуму.
Што је за наше крајеве релативно ново, то за остатак света дефинитивно није па се куркума користи већ вековима као зачин и као лек у природној медицини у земљама Блиског и Далеког Истока, одакле је и пореклом. Временом се одатле ширила и на друге крајеве света, па се данас користи као незаобилазан зачин у оријенталним јелима. Њене здравствене предности су одавно препознате па се сама или у комбинацији са другим намирницама користи за лечење великог броја здравствених проблема.
Прочитајте још: НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ СОМА БЕЈА: Изван буке и гужве, парче раја умочено у Црвено море (ФОТО)
Настала је у земљама Блиског и Далеког Истока!
Шта је куркума?
Куркума је биљка из породице ђумбира, зељаста, тропска, егзотична биљна врста која својим укусом, мирисом и бојом представља прави драгуљ у биљном свету. Корен је смеђе боје, јаке опне, сочан и опојан. Цвета раскошно, светло жутим цветовима, танких, уских листова, зелене боје. Одлично издржава високе температуре и тропску климу.
Значајна је првенствено као зачин, али и као помоћно лековито средство па се у комбинацији са медом и другим травама користи код лечења различитих обољења. Куркумин је супстанца којом ова биљка обилује и која куркуми даје специфичан укус, боју и мирис.
Прочитајте још: Све позитивне стране ТИКВИЦА: Ево зашто сви треба да их спремамо
Укус је благо љут и благо горак, опојан, егзотичан и врло интензиван. Уколико се користи у кулинарству даје јелу посебну драж и оријентални карактер. Како је куркума из породице ђумбира, корен је налик корену ђумбира. Може се користити у различитим комбинацијама. Комбинује се са медом, млеком, чајевима, воћем, јогуртом, ставља се у сосеве, печења, чорбе, потаже, сладоледе и оријенталне слаткише. Дакле, широке су могућности употребе у кулинарству, а кад чујете колики су здравствени бенефити пожелећете да је уврстите у свакодневну употребу.
Због свог специфичног састава користи се за чишћење и детоксикацију организма. Јака антиоксидантна и антиупална својства помажу у решавању упорних бактеријских и гљивичних инфекција. Куркума помаже расту и развоју добрих бактерија у цревима, што се може приписати влакнима којима је богата и њеним пребиотичким својствима.
Један је од јачих природних антибиотика и антимикотика!
Здравствене бенефити куркуме
Као што смо поменули, куркума поседује антибактеријска антимикотичка и антиупална својства, а такође је и врло јак антиоксиданс. Редовна употреба куркуме може вам помоћи да превазиђете одређене здравствене проблеме. Уз редовну терапију и савет лекара куркуму можете корисити као помоћно средство у лечењу различитих обољења.
Најзначајније резултате показала је код лечења:
Срчаних обољења
На тај начин што чисти крвне судове, скида наслаге масноћа са крвних судова, убрзава циркулацију и значајно утиче на смањење ризика од срчаног и можданог удара. Етерично уље куркуме може се користити за третман проширених вена и капилара као и за регенерацију коже оштећене модрицама и подливима.
У лечењу реуме, болова у зглобовима, костима и меким ткивима
Куркума је одлична код реуматоидног артритиса. Помаже код ублажавања болова, смирује настале упале, укоченост зглобова и мишића, смањује отеклине и појачава моторику и покретљивост. Куркумин који се налази у куркуми има моћно антиинфалматорно дејство и често организам боље реагује на њега него на неке комерцијалне лекове против болова. Због тога се препоручује посебно код обољења коштано-зглобног и локомоторног система.
Прочитајте још: СУЗДРЖАНО, ГЛАСНО ИЛИ ПОНАВЉАЈУЋЕ? Ево шта начин кијања говори о вашој личности
Проблема са органима за варење
Због свог специфичног хемијског састава и влакна којима је богата куркума значајно смирује упале дебелог црева и користи се као природан лек код улцероидног колитиса, Кронове болести и синдрома нервозних црева- иритабилног колона. Може се користити код желудачних тегоба. Због свог специфичног састава не препоручује се људима који имају проблема са жучном кесом.
Код упорних гљивичних инфекција
куркума се показала као врло успешно лековито средство. Посебно код кандиде у цревима. Антимикотично дејство уништава гљивице а влакна која имају пребиотичка својства помажу развоју добрих бактерија.
Куркума се поред кулинасртва и фармацеутске индустрије може користити и у козметологији за производњу лековитих мелема, крема и парфема. Одлична је против различитих кожних обољења. Смирује упале, штити и негује осетљиву кожу.
Прочитајте још: ДЕСЕТ најмоћнијих ПРИРОДНИХ ЛЕКОВА које не бисмо требали да ЗАБОРАВИМО упркос НАПРЕТКУ МЕДИЦИНЕ
Мере опреза
Куркуму немојте користити у превеликим количинама. Треба да знате да је она зачин, додатак јелима и природни лек уколико се користи на адекватан начин. Постоји популација која не би требало да узима куркуму без знања лекара. Не препоручује се трудницама јер мозе да изазове контракције и проблеме у трудноћи.
Куркуму не треба користити у превеликим количинама!
Код проблема са жучном кесом куркума се не препоручује, јер може додатно да иритира и створи проблеме због свог специфичног састава.
Превелике количине куркуме могу да појачању лучење желудачне киселине и да изазову горушицу па чак и чир на желуцу. Дијабетичари такође не би требало да је користе без знања лекара. Алергични на ђумбир не треба да користе куркуму обзиром да је она из породице ђумбира. Људи са ниским крвним притиском треба да избегавају куркуму јер може додатно да снизи притисак.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ