С обзиром да је пред нама сезона грипа и прехлада, ојачајте свој имуни систем на природан начин
Завршетак лета и долазак хладнијих дана, као и нагле промене времена, могу ослабити наш имунитет. Током прелазних периода подложнији смо прехладама. Да бисте смањили ризик од грипа, ојачајте имунитет развноврсном исхраном. Поједине намирнице обилују витаминима и влакнима који побољшавају систем одбране нашег организма.
1. Кисели купус
Ово поврће садржи калијум, магнезијум, фосфор, калцијум, гвожђе, витамине. Купус садржи бројне бенефите, попут велике количине витамина Ц, витамина К, мангана, фолне киселине и мање количину витамина Б6, , калијума и тиамина, те се сматра правим еликсиром здравља и доброг изгледа.
Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне
2. Јогурт и кефир
Ферментисани млечни производи имају вишеструку корист по здравље - нормализују рад пробавног система, смањују ризик од развоја срчаних и васкуларних болести, штите црева од паразита итд. јер су богате протеинима, калцијумом (који јача коштано ткиво) и бифидобактеријама. Бифидобактерије се везују за зид црева и граде природну баријеру, спречавајући везивање штетних агенаса. Управо ове намирнице представљају главни извор аминокиселина и протеина неопходних за ефикасно функционисање организма. За разлику од млека, тело их апсорбује много брже, јер су њихови протеински ланци много краћи. Међутим, колико ће заиста бити корисне по ваш организам зависи и од времена када их конзумирате, тврде стручњаци.
3. Киви
Киви садржи доста влакана која спречавају настанак затвора, те се препоручује као намирница за здрав доручак. Може се комбиновати с другим воћем, јогуртом, кефиром, муслијем и сл. Два најбитнија састојка кивија су антиоксиданси и витамин Ц. Количина витамина Ц на 100г кивија је 98мг, што је дупло више од поморанџе и лимуна. Помаже организму да неутралише слободне радикале, а тако се организам штити од многих болести.
Прочитајте још: Чему служи ВИТАМИН А? Овако утиче на кожу
4. Бели лук
Бели лук обезбеђује импресиван број и количину хранљивих материја у односу на низак број калорија, што га чини хранљивим састојком. Конзумацијом белог лука уносите манган, витамин Б6, цинк, сумпор, гвожђе, витамин Ц, калијум, калцијум, магнезијум, селен и још много тога. Бели лук такође помаже у одбрани од слободних радикала, смањењу оксидативног стреса и борби против системске упале. Бели лук је богат антиоксидансима попут полифенола и флавоноида, откривено је да адржи више од 20 полифенолних једињења. Храна богата антиоксидансима може помоћи у заштити ваших ћелија од оштећења слободних радикала, што заузврат може смањити ризик од болести повезаних са хроничним стресом и упалом.
5. Ђумбир
Ђумбир садржи преко 100 биоактивних једињења, минерала, витамина Б6, Б12, магнезијум, натријум, калцијум, гвожђе и друге елементе. Користи се не само као зачинска биљка, већ и као лек и превентивно средство за јачање отпорности организма. Побољшава дејство антибиотика и циркулацију. Не садржи токсичне материје, па се зато свакодневно може користити. Гингерол је уљана смола корена ђумбира, представља јак антиоксиданс и има противупално и антибактеријско дејство.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ