Јетра је моћан орган. Обавља низ основних задатака, од производње протеина, холестерола и жучи до складиштења витамина, минерала, па чак и угљених хидрата.
Такође, разбија токсине попут алкохола, лекова и природних нуспроизвода метаболизма. Одржавање јетре у доброј форми важно је за очување здравља.
Прочитајте још: Домаћи сируп ПРОТИВ КАШЉА - Све састојке имате у кухињи! (РЕЦЕПТ)
Ових 5 намирница треба да конзумирате за здраву јетру.
1. Кафа
Кафа је једно од најбољих пића која можете пити за унапређење здравља јетре. Студије су показале да испијање кафе штити јетру од болести, чак и код оних који већ имају проблема са овим органом. На пример, студије су више пута показале да испијање кафе помаже у смањењу ризика од цирозе или трајног оштећења јетре код људи са хроничном болести јетре
2. Чај
Сматра се да је чај користан за здравље, али докази су показали да може имати посебне користи за јетру. Једна јапанска студија открила је да је испијање 10 шољица зеленог чаја дневно повезано са побољшањем крвних маркера здравља јетре. Мања студија на људима са безалкохолном масном болешћу јетре открила је да је пијење зеленог чаја са високим садржајем антиоксиданата током 12 недеља побољшало ниво ензима јетре, а такође може помоћи у смањењу оксидативног стреса и масних наслага у јетри.
3. Грејпфрут
Грејпфрут садржи антиоксиданте који природно штите јетру. Два главна антиоксиданса која се налазе у грејпу су нарингенин и нарингин. Неколико студија на животињама открило је да обе штите јетру од повреда. Заштитни ефекти грејпа су познати на два начина - помажући у смањењу упале и заштити ћелија.
Фото: Пиксабеј
4. Грожђе
Грожђе, посебно црвено и љубичасто грожђе, садржи низ корисних биљних једињења. Најпознатији је ресвератрол, који има бројне здравствене предности. Многе студије на животињама показале су да грожђе и сок од грожђа могу користити јетри. Студије су откриле да оне могу имати различите користи, укључујући смањење упале, спречавање оштећења и повећање нивоа антиоксиданата.
5. Маслиново уље
Маслиново уље се сматра здравом масноћом због многих здравствених користи, укључујући позитивне ефекте на срце и метаболизам. Међутим, он такође има позитивне ефекте на јетру. Једно мало истраживање на 11 особа са НАФЛД -ом показало је да конзумирање једне кашичице (6,5 мл) маслиновог уља дневно побољшава ниво ензима јетре и масти. Такође је повисио ниво протеина повезан са позитивним метаболичким ефектима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ