Јетра има једну од кључних улога у процесу варења и прераде хране
Јетра поседује способност регенерације након повреда или оштећења. Осим у процесу варења и прераде хране, игра битну улогу у регулацији нивоа шећера у крви, чишћења тела од токсина, производњи протеина...
Ризик од болести јетре може се веома умањити здравом исхраном, редовном физичком активношћу и избегавањем алкохола.
Неки чајеви могу побољшати рад јетре и подстаћи њену регенерацију.
1. Чај од сладића
Чај од сладића или слатког корена, поседује антиупална својства и помаже јетри у санирању последица конзумирања превише алкохола. Главни састојак овог чаја је глициризин, који има антивирусна и антибактеријска ствојства. Глициризин помаже и у сузбијању ензима који се повезују са обољењима јетре.
Прочитајте још: Намирнице које могу ублажити главобољу: Захваљујући свом саставу могу вам доста помоћи
2. Куркума
Куркума носи епитет Краљице зачина и то са разлогом. За њу је карактеристична изазита наранџасто-златна боја, арома налик биберу и ошштрији укус. Оно што ову биљкку издваја од осталих јесте широк спектар антиоксиданаса, али и антивирусна, антибактеријска, антимикотичка, антимутагена и антиупална својства.
Препознатљиву боју ова биљка добија од куркумина, једињења које помаже код ублажавања тегоба многих болести. Истраживања су показала да редовно конзумирање куркумина може да смањи ниво масноће у јетри и ЛДЛ (лош холестерол).
3. Чај од корена маслачка
Корен маслачка се већ дуго користи као "тоник за јетру" у народној медицини. Прелиминарне студије сугеришу да је то делимично због његове способности да повећа проток жучи. Натуропати верују да то значи да би чај од корена маслачка могао да помогне детоксикацији јетре, као и ублажавању симптома болести јетре. Студија из 2017. године сугерише да полисахариди у маслачку заиста могу бити корисни за функцију јетре.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ