Невероватно, али један од разлога лежи у заслађивачима који се користе у храни.
Према најновијим истраживањима, неалкохолна масна болест јетре, заправо стање накупљања масти у јетри без прекомерне употребе алкохола и осталих специфичних узрочника јетрене стеатозе, све чешће се повезује са метаболичким синдромом.
Прочитајте још: Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА
То је комплексно обољење метаболизма које укључује стомачну гојазност, резистенцију на инсулин, смањену толеранцију глукозе, висок притисак и нарушене масноће у крви.
Разлозг је смањена функција штитне жлезде.
Дијагноза се поставља када је више од пет одсто ћелија јетре инфилтрирано мастима, а да је притом унос алкохола мањи од 0,02 дл/дан. Као узроци неалкохолне масне болести јетре наводе се смањена функција штитне жлезде, запаљенске болести црева, синдром полицистичних јајника, трудноћа, дуготрајна парентерална исхрана и терапија неким лековима.
Прочитајте још: Скакавац уместо ћевапа (ФОТО)
Такође, све више се говори и о улози заслађивача који се примењују у прехрамбеној индустрији, пре свега фруктозе.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ