Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Нутрициониста ОТКРИВА: Од ових 7 намирница вам је НАДУВЕН СТОПМАК

Једноставно објашњено, надутост или надимање представља начин на који тело шаље сигнал да стомак не функционише како треба. У овом тексту вам, између осталог, представљамо и 7 намирница које могу да узрокују надимање.

1726047915_shutterstock_2135456615.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

- Бројни су разлози надимања стомака, а најчешћи су свакако лоша исхрана и интолеранција на храну – посебно на лактозу и глутен. Неправилна исхрана али и одређене намирнице које се теже варе узрокују нагомилавање лоших бактерија у цревима које производе велике количине гасова, и тиме изазивају тегобе у пределу стомака - каже Татјана Поповић, хеалтхцоацх и нутрициониста.

Жваћите храну полако

Понекад и сам начин на који уносите храну може бити узрок проблема, јер се брзим гутањем уноси и вишак ваздуха што може бити окидач бројних пробавних сметњи.

Шта изазива надутост стомака?

Исхрана

Неадекватна исхрана, односно конзумација хране богате рафинисаним шећерима, засићеним мастима, и тешким угљеним хидратима може довести до дисбаланса у цревној микрофлори, што резултира стварањем гасова и нелагодностима у стомаку. Осим тога, преједање или конзумација великих количина хране у кратком временском периоду додатно оптерећује дигестивни систем, изазивајући надутост.

Повећан број бактерија у цревима

Прекомерна пролиферација бактерија у танком цреву, позната као СИБО (Смалл Интестинал Бацтериал Овергроwтх), може бити још један узрок надутости. Ове бактерије ферментишу непробављене угљене хидрате, производећи гасове који доводе до надимања, болова и нелагодности. Ово стање може бити повезано са поремећајем у исхрани, али и са одређеним медицинским стањима, као што су дијабетес или поремећаји у функцији штитасте жлезде.

Слабост трбушног зида

Слабост трбушног зида може резултирати задржавањем гаса и течности у абдомену, што изазива осећај надутости. Ова слабост може бити узрокована слабом физичком активношћу, прекомерним уносом хране, или чак трудноћом.

Јачање трбушних мишића кроз редовну вежбу може помоћи у превенцији овог проблема.

Опстипација

Опстипација, или затвор, је стање у којем долази до отежаног пражњења црева. Када се столица задржава у дебелом цреву, долази до накупљања гасова и течности, што ствара осећај нелагодности и притиска у стомаку. Недостатак влакана у исхрани, недовољан унос течности, и мањак физичке активности су главни узроци опстипације.

Интолеранција на лактозу и глутен

Интолеранција на одређене врсте хране, попут лактозе и глутена, може изазвати озбиљне пробавне сметње. Код особа са интолеранцијом на лактозу, недостатак ензима лактазе доводи до немогућности разградње млечног шећера, што изазива надутост, гасове, и дијареју. Слично томе, особама са интолеранцијом на глутен или целијакијом нису непознати овакви симптоми након конзумације производа који садрже овај протеин.

Различите цревне инфекције

Цревне инфекције узроковане бактеријама, вирусима или паразитима такође могу изазвати надимање. Ове инфекције обично резултирају упалом слузокоже црева, што ремети нормално варење и апсорпцију хранљивих материја, доводећи до надутости, болова и пролива. Лечење ових инфекција захтева одговарајућу медицинску интервенцију, а понекад и промену исхране.

Које намирнице изазивају надутост?

Млечни производи

Према бројним научним истраживањима чак 75% светске попоулације интолерантно је на лактозу, шећер који се налази у млеку али и у другим млечним производима. Овај састојак може узроковати бројне пробавне сметње укључујући гасове, надимање, грчеве и дијареју. Најбоља алтернатива млеку животињског порекла су незаслађена биљна попут кокосовог, бадемовог и пиринчаног млека.

Пасуљ

Пусуљ спада у једну од 7 намирница које могу да узрокују надимање. Садржи протеине, угљене хидрате, влакна, као и бројне витамине и минерале. Осим тога, садржи и ензим алфа-галактозидазу који се ферментише помоћу бубрежних бактерија у дебелом цреву а током тог процеса стварају се гасови. Међутим, код појединаца са синдромом иритабилног црева током ферментације формира се и друга врста гаса која може узроковати низ непријатних тегоба које прате симптоми попут надимања, грчева и дијареје. Потапањем пасуља преко ноћи можете избећи овај проблем. Поред тога неке врсте, као што су црни и пинто пасуљ, лакше се варе.

Сочиво

Сочиво такође спада у махунарке и попут пасуља садржи протеине, угљене хидрате, витамине и минерале, али и велику количину влакана која могу изазвати надимање код особа са осетљивим дигестивним трактом. Имајте у виду да светла сочива имају мање влакана од тамних. Као и пасуљ, и ову врсту махунарки потребно је да потопите у воду неколико сати пре кувања.

Пшеница

Пшеница је последњих година веома често предмет бројних расправа јер садржи протеин глутен који код појединих људи који пате од целијакије или интолеранције може изазвати веома озбиљне здравствене проблеме, а и бол у стомаку, надимање, гасове и дијареју. Без обзира на то, пшеница је у облику брашна и даље најчешћи састојак индустријских и пекарских производа које би требало да избегавате. Постоје бројне здраве алтернативе овој житарици као што су киноа, хељда, кокосово, бадемово и многа друга брашна која не садрже глутен.

Броколи и карфиол

Иако је ово поврће веома здраво и садржи бројне есенцијалне храњиве састојке, оно такође садржи и ензим алфа-галактозидазу који је често узрочник надутости. Наравно, кувано се много лакше вари. Понекад уместо броколија и карфиола можете појести тиквице, блитву или батат.

Лук

Иако га вероватно једете у мањим количинама, обично као додатак неком другом поврћу, лук може изазвати надимање јер садржи врсту влакана фруктан. Осим тога, поједини људи са осетљивом пробавом интолерантни су и на неке друге састојке овог поврћа, па је најбоље да га скувате како бисте избегли гасове. У одређеним приликама као алтернативу можете користити свеже зачинско биље.

Јабука

И ово воће може узроковати надимање јер садржи велику количину влакана али и фруктозе због чега је куване јабуке много лакше сварити од свежих. Банане, боровнице, грејпфрут, мандарине, наранџе и јагоде неће изазвати ове симптоме.

Решење за надутост

Правилно жвакање

Пре свега, важно је да сваки залогај сажваћете барем тридесетак пута како бисте већ у устима започели разградњу хране и тиме олакшали посао свом дигестивном тракту.

Масажа

Нежна масажа абдомена помоћи ће вам да опустите стомак и побољшате варење.

Вода

Ово стално понаваљам јер је веома важно да дневно попијете око 2 литре воде. Тиме ћете не само хидрирати организам већ и потпомоћи варење.

Тест интолеранције на храну

Урадите тест интолеранције на храну помоћу ког можете открити која храна вам смета.

Редовна физичка активност

Редовна физичка активност помаже у одржавању здраве дигестивне функције и смањује ризик од надутости. Препоручује се минимално 30 минута физичке активности дневно.

Смањен унос соли

Смањење уноса соли помаже у елиминацији вишка течности и смањује ризик од надимања.

Елиминација газираних сокова и слаткиша

Газирани сокови и слаткиши садрже висок проценат шећера и вештачких заслађивача који могу изазвати гасове и надутост.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas