Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДОКТОР ПОПРИЧАО О БАЗЕНИМА: "КОЛИКО ГОД СЕ ЧУВАЛИ НА БАЗЕНУ, ИНФЕКЦИЈЕ СУ ТУ

Како заштитити очи у врелим данима, нарочито на базену где је највећи ризик за добијање инфекција, открио је професор Мирослав Стаменковић.

1720442275_shutterstock_2126249477.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

У овом тренутку на операцију катаракте са уградњом интраоку-ларног сочива чека 7.614 грађана, и само операцију катаракте њих 128, што је далеко мањи број у односу на претходне године. Колико се на ту интервенцију у овом тренутку чека у Клиничко-болничком центру Звездара и како да сачувамо чуло вида током летњих месеци за РТС је говорио професор Мирослав Стаменковић, руководилац Клинике за очне болести у тој установи.

"Има тај невидљиви део радијације који најмање утиче на очи, али има и један видљиви део тог спектра који доста утиче на очи, поготово у овом периоду. Кад имате водену површину, ви имате 30 одсто веће излагање тој радијацији него што је у уобичајеним условима. На планинама је знатно већи проценат, па чак и до 90 одсто је јаче зрачење", рекао је професор Стаменковић.

Треба нагласити да тај видљиви део спектра има већу светлост и енергију, скоро два пута више од нормалне радијације и на тај начин може да допринесе оштећењу, поготово дубље структура ока.

Да ли око све памти као и кожа?
"Памти, памти. Постоје разне теорије. Једна од теорија је да ако имате једну симултану експозицију више од пет минута, неће толико утицати на око, али ако имате више симултаних по пет минута и тај интервал је краћи, онда ћете имати већи кумулативни ефект на око", објаснио је професор Стаменковић.

У овом периоду су исто и чешће инфекције, поготово на путовању. Колико нам значе сунчане наочаре?

"Нису у питању класичне наочаре за сунце, то су наочаре са посебним филтером и мањим степеном засенчења које дају бољу заштиту од те радијације. Истовремено, то је нека врста заштите ако неко ради на овим нашим савременим уређајима, типа лаптопу, рачунару. Ако знамо да више од неке две трећине популације до 30 година проводи више од пет сати дневно на рачунару, то није добро. Савет је да након 20 минута рада погледамо у неку даљину од 20 метара и да одморимо око пола минута, па онда да наставимо.

Колико год се ми чували, инфекције су у овом периоду чешће, од тих класичних коњуктивита до неких других облика који се јављају искључиво на базенима, па је савет бити у контролисаним условима. Испрати очи уколико се осети нека сметња. Водити рачуна о додиру руку и очију, то је најбитније, да су руке чисте, а све остало је мање битно", саветовао је Стаменковић.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas