Oglas
· · Komentari: 0

DOKTOR POPRIČAO O BAZENIMA: "KOLIKO GOD SE ČUVALI NA BAZENU, INFEKCIJE SU TU

Kako zaštititi oči u vrelim danima, naročito na bazenu gde je najveći rizik za dobijanje infekcija, otkrio je profesor Miroslav Stamenković.

1720442275_shutterstock_2126249477.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

U ovom trenutku na operaciju katarakte sa ugradnjom intraoku-larnog sočiva čeka 7.614 građana, i samo operaciju katarakte njih 128, što je daleko manji broj u odnosu na prethodne godine. Koliko se na tu intervenciju u ovom trenutku čeka u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara i kako da sačuvamo čulo vida tokom letnjih meseci za RTS je govorio profesor Miroslav Stamenković, rukovodilac Klinike za očne bolesti u toj ustanovi.

"Ima taj nevidljivi deo radijacije koji najmanje utiče na oči, ali ima i jedan vidljivi deo tog spektra koji dosta utiče na oči, pogotovo u ovom periodu. Kad imate vodenu površinu, vi imate 30 odsto veće izlaganje toj radijaciji nego što je u uobičajenim uslovima. Na planinama je znatno veći procenat, pa čak i do 90 odsto je jače zračenje", rekao je profesor Stamenković.

Treba naglasiti da taj vidljivi deo spektra ima veću svetlost i energiju, skoro dva puta više od normalne radijacije i na taj način može da doprinese oštećenju, pogotovo dublje struktura oka.

Da li oko sve pamti kao i koža?
"Pamti, pamti. Postoje razne teorije. Jedna od teorija je da ako imate jednu simultanu ekspoziciju više od pet minuta, neće toliko uticati na oko, ali ako imate više simultanih po pet minuta i taj interval je kraći, onda ćete imati veći kumulativni efekt na oko", objasnio je profesor Stamenković.

U ovom periodu su isto i češće infekcije, pogotovo na putovanju. Koliko nam znače sunčane naočare?

"Nisu u pitanju klasične naočare za sunce, to su naočare sa posebnim filterom i manjim stepenom zasenčenja koje daju bolju zaštitu od te radijacije. Istovremeno, to je neka vrsta zaštite ako neko radi na ovim našim savremenim uređajima, tipa laptopu, računaru. Ako znamo da više od neke dve trećine populacije do 30 godina provodi više od pet sati dnevno na računaru, to nije dobro. Savet je da nakon 20 minuta rada pogledamo u neku daljinu od 20 metara i da odmorimo oko pola minuta, pa onda da nastavimo.

Koliko god se mi čuvali, infekcije su u ovom periodu češće, od tih klasičnih konjuktivita do nekih drugih oblika koji se javljaju isključivo na bazenima, pa je savet biti u kontrolisanim uslovima. Isprati oči ukoliko se oseti neka smetnja. Voditi računa o dodiru ruku i očiju, to je najbitnije, da su ruke čiste, a sve ostalo je manje bitno", savetovao je Stamenković.

Mondo 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas