Веровали или не, боја намирница је један од показатеља хранљивих састојака
Здравље на уста улази, посебно ако је реч о белом поврћу. Упркос неписаном правилу да што више боја храна има, то је храна боља, бело поврће у које спадају карфиол, лук, печурке, кромпир, често је занемарено. Бело поврће кључно је за здравље организма јер му пружа сва неопходна влакна, витамине и минерале.
Прочитајте још: Решите се запушеног носа помоћу СОДЕ БИКАРБОНЕ
Редовним конзумирањем карфиола утиче се и на превенцију рака
Карфиол садржи фолну киселину која је важна за јачање коштаног ткива и побољшање здравља крвних судова и циркулацију. Редовним конзумирањем овог поврћа утиче се и на превенцију рака. Богат је влакнима, а сиромашан мастима.
Бели лук је добар у борби против прехладе и грипа. Употребљава се у лечењу дисајних органа, главобоље, несвестице, лечи кожне болести и болесну џигерицу. Мешавина белог лука, лимуна и меда успорава процес старења организма.
Прочитајте још: Першун и коријандер: Употреба, укус и здравствене бенифиције
Црни лук има љут и јак мирис као последицу етеричних уља. Антиинфламаторно дејство лука олакшава неугодност од артритиса и смањује ризик од рака, срчаних обољења и дијабетеса. Осим тога, јача имунитет.
Прочитајте још: Поморанџа спречава упалу грла, штити зубе, а маска од ње чини чудо за лице
Бели кромпир даје више калијума и влакана од другог поврћа или воћа. Он обезбеђује витамин Ц, витамин Б6 и магнезијум. Садржи пуно скроба које је одлично за варење, делује анти канцерогено и против високог холестерола. Богат је угљеним хидратима који телу дају потребну енергију.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ