Oglas
· · Komentari: 0
ISHRANOM DO ZDRAVLJA

ZDRAVLJE na tanjiru: Otkrivamo tajnu BELOG POVRĆA za jačanje imuniteta

Verovali ili ne, boja namirnica je jedan od pokazatelja hranljivih sastojaka

1616623094_cauliflower-849643_960_720.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Zdravlje na usta ulazi, posebno ako je reč o belom povrću. Uprkos nepisanom pravilu da što više boja hrana ima, to je hrana bolja, belo povrće u koje spadaju karfiol, luk, pečurke, krompir, često je zanemareno. Belo povrće ključno je za zdravlje organizma jer mu pruža sva neophodna vlakna, vitamine i minerale.

Pročitajte još: Rešite se zapušenog nosa pomoću SODE BIKARBONE

Redovnim konzumiranjem karfiola utiče se i na prevenciju raka

Karfiol sadrži folnu kiselinu koja je važna za jačanje koštanog tkiva i  poboljšanje zdravlja krvnih sudova i cirkulaciju. Redovnim konzumiranjem ovog povrća utiče se i na prevenciju raka. Bogat je vlaknima, a siromašan mastima.

Pečurke - izvor D vitamina
Imaju malo kalorija, bez holesterola su, i bez glutena. Ipak nose bogatstvo selena, kalijuma, riboflavina, niacina i vitamina D. Zanimljivo je da su bogat izvor umami ukusa, petog osnovnog ukusa posle slatkog, slanog, gorkog i kiselog. Umami je prijatan ukus koji dolazi od glutaminata, vrste aminokiselina i ribonukleotida koji se javlja i u šparglama i šitaki pečurkama. Pečurke svojim prisutvom pomažu da ostale namirnice “zažive“.

Beli luk je dobar u borbi protiv prehlade i gripa. Upotrebljava se u lečenju disajnih organa, glavobolje, nesvestice, leči kožne bolesti i bolesnu džigericu. Mešavina belog luka, limuna i meda usporava proces starenja organizma.

Pročitajte još: Peršun i korijander: Upotreba, ukus i zdravstvene benificije

Crni luk ima ljut i jak miris kao posledicu eteričnih ulja. Antiinflamatorno dejstvo luka  olakšava neugodnost od artritisa i smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa. Osim toga, jača imunitet.

Pročitajte još: Pomorandža sprečava upalu grla, štiti zube, a maska od nje čini čudo za lice

Beli krompir daje više kalijuma i vlakana od drugog povrća ili voća. On obezbeđuje vitamin C, vitamin B6 i magnezijum. Sadrži puno skroba koje je odlično za varenje, deluje anti kancerogeno i protiv visokog holesterola. Bogat je ugljenim hidratima koji telu daju potrebnu energiju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas