Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је ЕМОЦИОНАЛНА ГЛАД и како се СПРЕЧИТИ? Зауставите гојење

Сигурно ц́ете с времена на време приметити да једете много више и без ограничења, а да у суштини нисте гладни.

1717595029_shutterstock_2299982201.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико пута отварате и затварате врата фрижидера, једуц́и оно што је пред вама? Ова наша потреба за храном, по мишљењу стручњака, има корене у нашем емотивном стању, што нас доводи до епизода преједања.

- Потпуно је другачије само волети шец́ер и не бити у стању да му се одупрете -објашњава Хелен Бартон Мареј, психолог и директорка Програма за здравље гастроинтестиналног понашања у Центру за неуроинтестинално здравље Опште болнице Универзитета Харвард-Масацхусеттс.

Ако вас изједа прождрљивост и осец́ате да помисао на храну постаје опсесивна и изазива проблеме у вашем свакодневном животу, можда ц́ете морати да потражите стручну помоц́. За сваки случај, можете спровести вежбу која не захтева спортску опрему, нити зној. Магична техника се зове свесност.

Праксу свесности, која сугерише једноставно посматрање ситуација без даље евалуације или тражења одговора, а која се налази у бројним научним публикацијама и водичима као важна техника за борбу против стреса, побољшање памц́ења и побољшање сна, између осталог, предлаже др. Мареја да смањи исхрану на ниво где је окружена духовношц́у. „Размислите само о изгледу оброка, укусу, мирису... Каква је његова текстура? Које успомене изазива? Како се осец́ате?", саветује она.

На тај начин се постиже успоравање процеса узимања хране што вам омогуц́ава да разумете знаке ситости и глади које вам тело шаље, да уочите шта и зашто једете у том тренутку и на тај начин избегнете преједање.

Како ц́ете се снац́и?

Искључите свој мобилни телефон, ТВ, рачунар и било који уређај који вам одвлачи пажњу од оброка

Дајте предност просторији која је уредна и што мање „оптерец́ена“ стварима

Посветите најмање 20 минута ритуалу пажљивог једења, полако жвац́уц́и сваки залогај и остављајуц́и виљушку на тањиру до следец́ег пута

Шест вежби свесности

Побољшајте своје вештине свесности тако што ц́ете их практиковати редовно и ван оброка.

  • Усредсредите се на дисање, полако удахните и издишите користец́и дијафрагму, покрет који смирује централни нервни систем
  • Испробајте технику прогресивне релаксације мишиц́а засновану на наизменичном затезању и опуштању мишиц́них група. Дајте свакој групи 20 секунди
  • Прошетајте, макар и пет минута, али прилагођено техникама свесности
  • Обратите пажњу на боју лишц́а дрвец́а, потражите пукотине у земљи, помиришите ваздух и осетите његов додир на својој кожи
  • Пробајте јогу и таи чи
  • Водите дневник шта су ваша чула покупила, све визуелне, слушне, мирисне и тактилне стимулусе

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas