Медитеранска исхрана и екстракт црвеног пиринча у регулацији липидног статуса и превенцији атеросклерозе.
Када при прегледу откријемо поремећај нивоа масноћа, не укључујемо одмах терапију статинима и фибратима већ у периоду од 4 до 6 месеци покушавамо да коригујемо нивое масноћа хигијенскодијететским мерама (медитеранском исхраном) уз планирану физичку активност и/или шетњу најмање 5 км, умереним темпом.
Примењене мере показале су након шест месеци корекцију телесне тежине и стомачне гојазности, поправљање регулације шећера, регулацију нивоа инсулина, крвног притиска као и вредности укупног холестерола, „лошег“ ЛДЛ –холестерола и повећање „доброг“ ХДЛ- холестерола. Здрава исхрана за циљ има постизање и одржавање жељене телесне тежине и задовољење енергетских потреба. То се постиже чешћим мањим оброцима, најчешће три главна оброка и две до три ужине. Циљ је да се спречи и коригује гојазност и повишени крвни притисак, спречи настанак дијабетеса, повишеног нивоа масноћа у крви, посебно холестерола и триглицерида, чиме се спречава појава атеросклерозе и компликација на крвним судовима.
Проф др Весна Димитријевић Срећковић, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма, Клинички Центар Србије
Искуство, показује да индивидуално подешена медитеранска исхрана, има значајан ефект на индекс телесне масе, смањење стомачне гојазности, инсулинску резистенцију , на ниво масноћа у крви, однос ЛДЛ и ХДЛ холестерола и крвни притисак. Кориговањем свих ових фактора може значајно допринети смањењу ризика за настанак болести срца и крвних судова, пре свега настанак ангине пекторис, инфаркта, шлога или гангрене. Не препоручује се пржење нити поховање, чак ни на маслиновом уљу а као здрав начин припреме предлаже се барена храна, динстана на води са додатком маслиновог уља на крају, печена у рерни или понекад електрични роштиљ. Масни сиреви и качкаваљ који су богати засићеним масноћама, замењени су посним сиревима и другим млечним немасним производима.
Повишена вредности холестерола је значајан фактор ризика за кардиоваскуларне болести и коронарну болест срца. Студије су показале директну везу између „лошег“ ЛДЛ-холестерола и ризика од атеросклерозе и инфаркта миокарда. Смањење нивоа укупног холестерола и „лошег“ ЛДЛ-холестерола у крви су ефикасна мера у спречавању коронарних догађаја .
Последњу деценију екстракт црвеног пиринча се показао као ефикасна алтернатива код пацијената који су показали неподношљивост на статине. Код пацијената код којих су откривене повишене вредности укупног и „лошег“ ЛДЛ холестерола поред Медитеранске исхране и повећања физичке активности препоручују се и препарати на бази црвеног пиринча који садрже Монаколин.
Монаколини снижавају холестерол блокирајући ензим који омогућава производњу холестерола, Основни монаколин у црвеном пиринчу је монаколин К. Монаколин К смањује производњу холестерола и преузимање масноћа а учествује у њиховом транспорту и избацивању. Показано је да има улогу и у сузбијању стварања масног ткива. Анализом којом су биле обухваћене три студије, са 9625 пацијената, показано је да су различите формулације екстракта црвеног пиринча довеле до значајног смањења укупног холестерола, и „лошег“ ЛДЛ холестерола и тригицерида. Закључено је да је екстракт црвеног пиринча ефикасна и сигурна опција код пацијената кој не подносе статине. Истраживања и анализа 20 студија потврдили ефикасност Монаколина К датог у просечној дози од 10,8мг на смањење ЛДЛ-холестерола (у просеку 1,02ммол/л) и смањење кардиоваскуларног ризика за 20%.
На основу доказа о ефикасном смањењу „лошег“ ЛДЛ холестерола, за 20%, најновије препоруке за лечење повишених вредности холестерола, код неподношљивости статина, као замену препоручују примену Монаколина К у дози од 3 до 10мг. Монаколин К се може комбиновати са различитим дијететским суплементима а једна од могућих комбинација је са фолном киселиним у циљу смањења нивоа „лошег“ ЛДЛ холестерола и хомоцистеина.
Неколико студија показало је да црвени пиринач који садржи 5 до 10 мг монаколина К смањује повишени ниво „лошег“ ЛДЛ холестерола за око 22% до 27%. Европска агенција за безбедност хране сматра да дневни унос 10 мг монаколина К из црвеног пиринца доприноси одржавању нормалног нивоа „лошег“ ЛДЛ холестерола у крви Монаколин К побољшава функцију крвног суда и делује противупално мерено нивоом Ц реактивног протеин у крви.
Истраживања су потврдилаефекат монаколина К на смањење ЛДЛ холестерол за око 20%, смањење укупних кардиоваскуларних догађаја за 37%, и коронарне смрти за 31%. Укупна смртност је такође била нижи код лечених пацијената за 32%.
Препарати екстракта црвеног пиринча у клиничком раду са пацијентима који су имали повишене вредносту холестерола, заједно уз Медитеранску исхрану показали су повољне ефекте на регулацију липидног статуса у дужем временском периоду.
(Промо)