Време је да свој организам прилагодите високим дневним температурама
Дехидратација током врелих летњих дана најопасније ја по организам. Иако се хидрирамо путем конзумације воде, најбитније је да храну прилагодимо високим дневним температурама и свој организам прилагодимо временским условима.
Прочитајте још: Маша Терзић прославила рођендан без изабраника? Непосредно пред порођај организовала прославу, а Звездан је изјавио ово (ФОТО)
Препоруке од 8 чаша воде, па и неке чаше више, када су напољу тропске температуре, остају и даље на снази. Унос здравих намирница богатих водом, је најмање што можете да урадите за своје здравље и спречите, како наглашавају доктори, развој неких бубрежних болести или ублажите проблеме са дијабетесом.
Прочитајте још: Само одржавање базена кошта као МАЊИ СТАН У БЕОГРАДУ: Завирите у дом фудбалера Немање Матића и његове супруге (ФОТО)
Храна коју једемо је веома битна и за одржавање баланса воде у телу. Сматра се да исхрана богата воћем и поврћем може задовољити око 20 одсто дневних потреба за водом. Имајте на уму да неке намирнице садрже веће количине воде. Такође, најбоље је воће и поврће, ако је могуће јести у сировом стању, јер током кувања може изгубити значајан проценат воде.
Прочитајте још: Радост у дому Лидије Вукићевић: Њен наследник поделио важну вест (ФОТО)
Пет намирница против дехидратације организма
Краставци
Краставци су прави извор воде, које има чак 95 одсто у овом поврћу. Од краставца се могу правити разне салате које можете зачинити на најразличитије начине. Највише минерала и витамина има у краставцима који се не љуште, ипак, савет је да их добро оперете и ољуштите пре припреме.
Лубеница
Лубеница је неизбежан део летње трпезе, има мало калорија свега 46 у једној порцији и пуно воде. Може се јести самостално или као дело неких воћних салата. Расхлађена лубеница ће сигурно утолити жеђ и у најврелијем летњем дану.
Диња
Лубеница јесте најпопуларнија летња посластица, али ни диња не заостаје за њом. Порција диње, једна шоља садржи око 427 милиграма (мг) калијума, који је електролит и битан за баланс воде у телу. Дињу можете јести самостално, као део воћних салата или смутија.
Јагоде
Слатке и црвене јагоде су одличан извор витамина Ц, али и ризница воде, има је 91 одсто у овом воћу. Најбоље је јести их самостално, па потом као део воћне салате.
Зелена салата
Све врсте зелене салате, укључујући и спанаћ имају доста воде. Сматра се да је 95 одсто овог поврћа вода. Употреба зелене салате у кухињи је широка, може бити додатак неког сендвича, може се самостално јести са мало маслиновог уља и лимуна, или као део оброк салата.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ