Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОПРЕЗ, СЕЗОНА ЈЕ ВИРУСА: Упозорење лекара - На прехладу се "калеме" алергија и упала миокарда

ПРЕХЛАДУ узроковану неким респираторним вирусом 70 одсто пацијената "прегура" практично без икакве терапије.

1698833814_412715_shutterstock-1174542463_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, код 30 одсто људи вирусне инфекције могу да се искомпликују и оставе трајне последице. Најчешћа компликација прехладе је појава бектеријске инфекције, а могућа је да дође и до појачаног развоја алергије, јаких главобоља, свраба коже, упале срчаног мишића...

Доктор Татјана Радосављевић, пулмолог, каже да више од 300 различитих вируса који узрокују прехладу могу у грлу и носу да "ољуште" слузокожу ових органа и створе услове за насељавање бактерија:

- Бактеријске компликације могу се јавити у виду бактеријских инфекција грла и носа. Могуће је да дође до ширења бактеријске инфекције у синусе, а могу да се јаве и јаке главобоље, повишена температура, или пак да дође до сталног сливања секрета низ гушу. Ово сливање узрокује јак кашаљ, али и реакцију бронхија у оквиру синобронхијалног синдрома.

Последица прехладе често је и запаљење уха.

- Ова последица се најчешће јавља код деце - каже др Радосављевић. - Једна од могућих компликација упале средњег уха је и пуцање бубне опне, а у најтежим стањима може доћи и до упале кости која се зове мастод.

Наша саговорница каже да се у компликације прехладе убраја и упала главне дисајне цеви, акутни бронхитис и упала плућа. Посебно истиче чињеницу да вирусна инфекција може да "отвори широм врата" већ присутним алергијама у организму, које могу да се испоље у јачем степену као алергијски ринитис и алергијска астма.

Да прехладу никад не би требало "носити" на ногама сведочи и чињеница да ослабљен организам могу да нападну вируси који негативно утичу на срце и нервни систем.

- Врло често, респираторни вируси се шире заједно са другим групама вируса, што се назива "тропизам" - прича др Радосављевић. - То значи да поред вируса прехладе и други вируси нападају организам, и остављају последице на друге органе, најчешће срце и нерве. Као последица може да се јави упала срца или срчане кесе. Неуротропни вируси оштећују нервне ћелије, па могу да настану главобоље, свраб коже, упале нерава, као што су парализе нерава лица или парализе вестибуларног нерва, што узрокује вртоглавицу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas