Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Не можете да заспите? Стручњаци имају следеће савете

Према истраживањима спавамо много мање него што нам је потребно, и спавамо мање него раније.

1724752479_shutterstock_2481973587.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У студији објављеној 2019. године, истраживачи са Универзитета Балл Стате открили су да је проценат Американаца који пате од неадекватног сна (дефинисаног као мање од седам сати) порастао са 30,9 процената у 2010. на 35,6 процената у 2018.

Све креће много пре одласка у кревет

Како бисте решили проблем немогућности да заспите, почните са вежбањем добрих навика пре спавања. Чак и пре тренутка одласка у кревет са жељом да заспите, будите дисциплиновани у издвајању времена за опуштање.

Према речима др Џенет Кенеди, клиничког психолога и стручњака за спавање, способност брзог успављивања почиње неколико сати пре него што легнете. Кенеди препоручује да искључите екране најмање један сат пре спавања. То почиње са вашим телефоном и рачунаром, а затим гашењем телевизора.

- Уму је потребна шанса да се смири - због чега је важно искључити екране најмање сат времена пре спавања. Прихватамо толико информација током целог дана и обављамо више задатака, што мозак одржава изузетно активним. Али морамо да одвојимо време да обрадимо или размислимо о дану пре спавања.

Не постоји јединствена метода за све. Одвојите време да се опустите на начин који вам одговара. Радите оно што вам одговара: слушајте опуштајуц́у музику, направите лагана истезања или покушајте да пишете дневник. Шта год да вас успорава, усредсређује и чини вас задовољним и поспаним.

Читајте

Сада када сте искључили своје екране, укључујуц́и и телевизор, Кенеди препоручује да мало читате у кревету да бисте брзо заспали. Она посебно препоручује нешто у жанру фикције.

Учините своју спавац́у собу што мрачнијом

Како објашњава Фондација за спавање, гашење светла сигнализира вашем мозгу да је време за спавање. Излагање вештачкој светлости пре спавања може потиснути мелатонин, хормон који говори вашем мозгу и системима тела да је време да заспите.

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas