Исхрана са високим садржајем воћа и поврћа, а ниским уносом засићених масти и шећера је једна од најбољих ствари које можете у овом периоду године да учините за очување здравља вида, као и целокупног организма.
За очување здравља ока и вида посебно су значајни витамини А, Ц, Е, као и минерал цинк. Уз правилну исхрану битни су и прегледи очног лекара, бар једном годишње, ради провере вида, али и ради превентиве или бар раног откривања озбиљних болести попут дијабетеса, аутоимуних поремећаја и одређених врста рака, који се могу открити прегледом ока.
Међу бројним јесењим намирницама неке су посебно благотворне за здравље очију.
Кељ
Кељ садржи хранљиве материје - лутеин и зеаксантин. Оба ова антиоксиданса налазе се у високим концентрацијама у макули (жутој мрљи), средишту ретине (мрежњаче) која је одговорна за оно што видимо директно испред себе. Тело природно не производи све ове хранљиве материје које су му потребне, па је важно да их узимамо кроз храну. Конзумирање пуно лиснатог зеленог поврћа попут кеља или спанаћа помаже у заштити вида и смањује ризик од катаракте и макуларне дегенерације.
Шаргарепа
Шаргарепа садржи много витамина А који помаже у заштити површине ока и неопходан је за борбу против сувог ока и одржавању доброг вида. Витамин А такође игра улогу у смањењу ризика од губитка вида због макуларне дегенерације и катаракте.
Паприка
Иако су и паприке доступне током целе године, врх сезоне је управо сада, на јесен. Паприке јарких боја помажу у одржавању површине очију здравом и смањују ризик од старосне макуларне дегенерације. Само једна чинија паприке обезбеђује 100 одсто препоручене дневне вредности витамина А и Ц. Осим тога, паприка је без масти, нискокалорична и садржи три грама влакана по чинији.
Бундева
Бундева је јесења намирница која садржи хранљиве материје за очи, укључујући витамине А, Ц и Е, цинк, влакна, лутеин и зеаксантин. Ови микронутријенти помажу у борби против старосне макуларне дегенерације, синдрома сувог ока и катаракте.
Тиквице
Тиквица је богата лутеином и зеаксантином, витамином Ц, витамином Е, цинком. Храна пуна цинка може помоћи у спречавању катаракте. Такође, тиквица садржи и манган, калијум и магнезијум. Поред тога што штити очи, тиквица је добра и за одржавање телесне тежине и нивоа холестерола у крви. Тиквице садрже доста антиоксиданса, посебно каротеноида попут лутеина, зеаксантина и бета-каротена, који је такође добар за здравље очију.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ