Јабука је једна од најомиљенијих посластица, а научно је доказано да њена кора садржи највише витамина
Због тога се препоручује, да јабуку никако не љуштите, већ да је једете заједно са кором.
Прочитајте још: Ђус или млеко? Ево шта је боље попити ујутру
Већина влакана је у кори
Јабука средње величине садржи 4,4 грама влакана. Без коре остаје само 2,1 грам, што није довољно да би се јабука назвала “добрим извором влакана”.
Пуна је витамина
Јабука с кором има 8,4 милиграма витамина Ц и 98 међународних јединица (ИУ) витамина А. Без коре остаје само 6,4 милиграма витамина Ц и 61 ИУ витамина А.
Ублажава проблеме с дисањем
Али само ако је једете с кором. Спој који утиче на дисање назива се кверцетин и налази се углавном у кори јабуке. Једно истраживање показало је да људи који једу пет или више јабука недељно имају боље функције плућа захваљујући ефекту кверцетина.
Кверцетин утиче и на памћење
Студија која је спроведена пре скоро две деценије, показала је како се антиоксиданс бори против оштећења ткива у мозгу које се повезује с Алцхајмеровом болешћу и другим дегенеративним проблемима.
Прочитајте још: Да ли је добро да вежбамо пре спавања? Ево како утиче на сан
Одржава витку фигуру
Урсолична киселина (састојак коре јабуке) помаже изградњи мишића и сагоревању калорија. Једна јабука с кором дневно смањује ризик од гојазности.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ