Ако обраћате пажњу на количину и врсту угљених хидрата које једете, може вам помоћи да разумете разлику између „добрих“ и „лоших“ угљених хидрата
Према Харвардској школи јавног здравља, неки угљени хидрати потпомажу здрављу, док други, ако се једу пречесто или у превеликим количинама, могу потенцијално довести до здравствених проблема.
Прочитајте још: ПРОТЕИНСКА БОМБА: Доручак који вам даје енергију током читавог дана
Између 50 и 60 процената калорија које особа конзумира сваки дан треба да потиче од угљених хидрата. Међутим, то не значи да су угљени хидрати које ћете наћи у слаткишима, колачићима и другој високо обрађеној храни исти као они у поврћу и целим житарицама. Одатле долази идеја о добрим и лошим угљеним хидратима.
У основи се разлаже на једноставне угљене хидрате који су "лоши" и сложене угљене хидрате који су "добри". Сложени и једноставни су термини који се односе на то како храна разлаже у енергију (шећер) у телу.
Сложени угљени хидрати
Сложени угљени хидрати су они који вашем телу дају најбоље гориво. Обично се налазе у храни богатој влакнима, која се спорије разграђују, дајући вам стабилан ниво шећера у крви током дана и чинећи да се осећате мање гладним и раздражљивим када дође средина поподнева. Ова храна ће вам дати потребну енергију за дан. Одлична је идеја да унесете више ових угљених хидрата у своју дневну исхрану:
- Свеже воће, идеално оно са ниским гликемијским индексом као што су кајсије, малине, јагоде и купине
- Поврће без скроба
- Цела зрна и храна направљена од целих зрна, као што су одређене врсте хлеба и житарица
- Семенке, различите врсте
- Махунарке
- Млечни производи који нису заслађени шећером, као што су јогурт, павлака и сир
Једноставни угљени хидрати
Ваше тело брзо разграђује једноставне угљене хидрате, повећавајући ниво шећера у крви и враћајући вас у кухињу у року од неколико сати од последњег оброка. Осим ако нисте спортиста или вам је потребна изненадна навала енергије из неког разлога, обично је најбоље избегавати ове угљене хидрате у свакодневној исхрани:
- Рафинисане житарице попут белог хлеба, белог пиринча и тестенине
- Прерађена храна као што су колачи, слаткиши, колачићи и чипс
- Бели кромпир
- Заслађена безалкохолна пића
- Шећер
Смањивање лоших угљених хидрата може вам помоћи да изгубите тежину, као и да вам пружи осећај више енергије и мање раздражљивости. Угљени хидрати су гориво које покреће ваше тело. Стављање правог горива у ваш мотор чини свет разлике.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ