Занимљиво је да су истраживања показала да старији људи, који живе здраво, имају бољу способност памћења од знатно млађих особа које се веома мало крећу, једу брзу храну и доста времена проводе испред рачунара
Како што боље запамтити дефиницију, у што краћем року спремити испит, најлакше научити лекцију и имати максималну концентрацију на испиту, али и одржати добру меморију у трећем добу?
Прочитајте још: Ова БИЉКА је лек против старости, а Хитлер је по њу послао у Русију ТАЈНУ ЕКСПЕДИЦИЈУ
Једноставно - уз помоћ биљака и правилну исхрану може да се побољша памћење и повећа концентрација. Нова истраживања показују да заборављање није повезано са годинама, већ са условима живота.
Како побољшати памћење све више мучи младе људе у двадесетим и тридесетим годинама, јер не могу да запамте имена или бројеве телефона.
Студенти не могу да запамте ни број телефона
Наиме, захваљујући рачунарима, таблетима и мобилним телефонима људи у глави "чувају" све мање информација, па временом губе способност разликовања важног од неважног. Памћење побољшава физичка активност, али и правилна исхрана.
Једите кајсије, кикирики, житарице, купус...
Свакодневно треба јести свеже лиснато поврће, кикирики и житарице, јер ће организам добити драгоцену фолну киселину, чији недостатак може да угрози здравље можданих ћелија и циркулацију крви у мозгу. Карфиол, купус и сојино зрно на првом месту јер садрже холин, који је значајан за функционисање сто милијарди неурона у мозгу, који су заслужни за размишљање и учење.
Избегавајте алкохол и масну храну, уместо кафе - чај.
За почетак, треба избегавати алкохол и масну храну. Не треба пушити, а уместо кафе - пити чај. Треба бирати свежу храну и нарочито јести воће као што су кајсија, бресква и дуња, јер су богате бета-каротеном који поспешује когнитивне функције.
Прочитајте још: Продавница је у башти, апотека је у шуми: Ови људи су потпуно ПРОМЕНИЛИ НАЧИН ЖИВОТА, а ово је прича о њима (ФОТО)
Жен шен повољно утиче на пажњу и концентрацију, па би требало да га користе они који раде под притиском и у условима кратких рокова.
Чај уместо кафе Фото: Пиксабеј
10 чајева који побољшавају памћење:
Оригано
Кашику дивље оригана ставити у 2 дл кључале воде, после 10 минута процедити, додати мед.
Рузмарин
Може као чај, етерично уље, а пошто се његови корисни састојци апсорбују кроз кожу може да се користи и као купка. Чај се припрема тако што се две кашичице листића рузмарина два минута кувају у 1,5 дл воде. Процеђени напитак пије се два пута у току дана.
Рузмарин се апсорбује и преко коже!
Јаребика
Пет супених кашика млевене коре јаребике прелијте са пола литра воде и кувајте два сата на слабој ватри. Конзумирајте 30 милилитара процеђеног напитка три пута дневно пола сата пре оброка. Третман траје два месеца.
Ивањско зеље
Педесет грама корена омана, односно иванског зеља прелијте са пола литра вотке. Оставите да одстоји месец дана. Узимајте 30 милилитара тинктуре једном дневно. Третман траје два месеца.
Пшеничне мекиње
Једну супену кашику пшеничних мекиња прелијте са чашом кључале воде. Сачекајте да одстоји сат времена. Након тога додајте у одвар још једну чашу кључале воде па оставите да одстоји десет минута. Попијте две трећине чаше напитка - три пута дневно након оброка.
Мирођија
Супену кашику семена мирођије прелијте чашом кључале вод, нека одстоји сат. Узимајте супену кашику чаја четири пута дневно.
Тимјан је ефикасан!
Кокотац
Две чајне кашичице кокоца прелијте чашом кључале воде, па оставите да одстоји сат времена. Конзумирајте трећину чаше чаја - три пута дневно уз кашичицу меда.
Тимијан
Да би се побољшало памћење, довољна је и само једна шоља чаја од тимијана дневно. Супена кашика листова и цветова тимијана прелије се са 2 децилитра прокључале воде.
Прочитајте још: Наталија је РУСКИЊА која се са петорицом синова преселила у Србију! Деци на ране ставља чили, а за то постоји ДОБАР РАЗЛОГ! (Фото)
Шафран
Пола грама се стави у 200 мл хладне воде, да прокључа. Користи се само један грам дневно.
Женшен
Препоручује се људима који су изложени психичком или физичком напору, као што су студенти.
Чај се припрема од корена: кашичица осушеног корена прелијесе шољом прокључале воде.