Пробиотици пружају бројне предности јер садрже живе микроорганизме, као што су бактерије или квасац, који подржавају здраве бактерије у вашим цревима
Често питање које се поставља у вези са пробиотицима је да ли постоји идеално време за њихово конзумирање.
Неки произвођачи пробиотика препоручују узимање суплемента на празан стомак, док други саветују да их узимате уз храну. Иако је тешко измерити одрживост бактерија код људи, нека истраживања сугеришу да микроорганизми Саццхаромицес боулардии преживљавају у једнаком броју са или без оброка. С друге стране, Лацтобациллус и Бифидобацтериум најбоље преживљавају када се узимају до 30 минута пре оброка, пише Хеалтхлине.
Састав оброка може помоц́и
Микроорганизми који се користе у пробиотицима су тестирани како би се осигурало да могу да преживе различите услове у вашем стомаку и цревима. Ипак, узимање пробиотика са одређеном храном може оптимизирати њихове ефекте. У једној студији, стопе преживљавања микроорганизама у пробиотицима побољшале су се када се додатак узимао уз овсену кашу или млеко са ниским садржајем масти, у поређењу са оним када се узимао само са водом или соком.
Ово истраживање сугерише да мала количина масти може побољшати преживљавање бактерија у вашем дигестивном тракту. Пробиотици Лацтобациллус такође могу боље да преживе поред шец́ера или угљених хидрата, јер се ослањају на глукозу када су у киселој средини пише Хеалтхлине.
За шта се користе пробиотици?
Пробиотици могу да одрже ваша црева здравим спречавањем раста штетних организама, јачањем цревне баријере и обнављањем бактерија након поремец́аја услед болести или лекова као што су антибиотици. Неки од живих микроорганизама у пробиотичким суплементима се такође налазе у храни која је природно узгајана или ферментисана, укључујуц́и јогурт, кефир и кисели купус.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ