Сматра се изузетно здравим поврћем, али неке његове ефекте нисмо до сада знали...
Лук је здраво поврће, али има неколико поприлично значајних, и понешто изненађујућих, последица и здравствених благодати.
Прочитајте још: Колико дуго ЈАЈА смеју да стоје у ФРИЖИДЕРУ, а да се не покваре?
У наставку наводимо само три могуће последице које би ваше тело могло да има када једете лук.
Боље здравље срца
Лук је препун антиоксиданса. Посебно је богат црвени лук и то антоцијанинима, који су показали да смањују ризик од срчаних болести у неколико студија. Од 93.600 жена у студији из 2013. године, оне које су имале највећи унос хране богате антоцијанима имале су 32 одсто мању вероватноћу да ће доживети срчани удар од оних које су јеле мало или нимало.
Прочитајте још: Глумица КЕЈТ ХАДСОН обишла МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Ужива у Београду (ФОТО)
Здравље органа за варење
Пробиотици су неопходни за добро здравље црева, али јесте ли знали да пробиотици не могу деловати пуним потенцијалом без присутности пробиотика? Лук је прилично богат пробиотицима, који су класа прехрамбених влакана која се налазе у разном воћу, поврћу и целовитим житарицама, а које ваше тело не може да свари. Уместо тога, они се преселе у ваш доњи пробавни тракт и стварају окружење за раст здравих цревних бактерија. Пробиотици су пресудни за здраву пробаву и чак могу помоћи у побољшању имунолошке функције, стога је врло важно да су црева испуњена њима!
Прочитајте још: Ризик од ПРЕВРЕМЕНЕ смрти крије се у ОВИХ седам знакова: Појављују се десет година раније!
Гасови
Свеже исецкани комадићи лука додају мало жестине и слаткоће јелима као и неке антиоксидансе, али након тога можете имати и проблема са гасовима. Лук садржи фруктозу, која је природни шећер у многим врстама воћа и поврћа. А када бактерије у цревима разграђују фруктозу, то резултира гасовима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ