Лековита својства ове коровске биљке у руским рецептима показала су се учинковитим у лечењу најтеже болести
Корен чичка, једне од најучесталијих коровских биљака, заједно са младим изданцима и стабљиком садрже бројна једињења која су антиоксиданси. Управо они су превенција за многе болести, дају својеврсну регенерацију организма и појачавају имунитет.
Ипак, према древним записима из традиционалних руских рецепата, корен чичка у мешавини са још неколико природних састојака показао се као учинковит у лечењу канцера.
Прочитајте још: Витаминска бомба која топи целулит
Чичак активира метаболизам и тако топи масти, па се као коренасти поврће у макробиотичкој исхрани користи за избалансиран оброк и спада у редовну намириницу
Чичак је двогодишња биљка, за коју се верује се да је пореклом из Сибира. За лек се употребљава сваки ње део, корен, стабљика, листови и семе. Двогодишње корење сакупља се у пролеће и јесен, листови док су још млади, а семе кад сазре.
Прочитајте још: Знакови који показују да вам штитна жлезда не ради како треба: Обратите пажњу
После годину дана чувања, и корен, и листови, и семе губе своје лековито дејство и треба их заменити новим. Садржи етерска уља, горке материје, ситостерол и многе друге корисне састојке због чега се користи за регенерацију тешко оштећених ткива. Изузетно је лековита и потпуно нетоксична биљка.
Чичков корен се користи у биљној медицини широм света јер је добар антиоксидант и има моћно антибактеријско и антиинфламаторно дејство.
Прочитајте још: Може бити знак озбиљних обољења: Ово су разлози наглог мршављења
Широм Русије и Азије, ова биљка се већ хиљадама година користи у лечењу упале грла, крајника, прехладе, па чак и богиња. Чичак корен се користи и у помоћи код лечења проблема са кожом, као што су псоријаза и екцем.
Корен има слаткаст укус и хрскаву текстуру па се користи и у кулинарске сврхе као коренасто поврће. Заговорници макробиотичке исхране кажу да помаже против болести метаболизма.
Прочитајте још: Превише сте попили и појели? Нутрициониста саветује ДВА проверена рецепта
Чичак активира метаболизам и тако топи масти, па се као коренасти поврће у макробиотичкој исхрани користи за избалансиран оброк и спада у редовну намириницу. Поседује и својство диуретика, делује противупално и стимулативно, а препарате ове биљке могу да користе и најосетљивије особе, деца, труднице и дијабетичари.
Подземи делови чичка не садрже само 72 калорије на 100 грама свежег ппроизводам што га карактерише као добар извор нескробних полисахарида, као што су инулин, лапин, слуз, па је и лаксатив.
Прочитајте још: Зашто се јављају болови после менструације? 7 стања која изазивају грчеве
Инсулин из корена чичка делује као пробиотик и помаже у смањењу нивоа шећера у крви, смањењу телесне масе и холестерола. Корен садржи значајне количине калијума, који помаже у контролисању срца и крвног притиска. Поред калијума, корен чичка је богат Витамином Ц и Витамином Д, а оба су природни антиоксиданти који помажу организму да остане здрав. Садржи и минерале, цинк, калцијум, селен и фосфор.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ