Lekovita svojstva ove korovske biljke u ruskim receptima pokazala su se učinkovitim u lečenju najteže bolesti
Koren čička, jedne od najučestalijih korovskih biljaka, zajedno sa mladim izdancima i stabljikom sadrže brojna jedinjenja koja su antioksidansi. Upravo oni su prevencija za mnoge bolesti, daju svojevrsnu regeneraciju organizma i pojačavaju imunitet.
Ipak, prema drevnim zapisima iz tradicionalnih ruskih recepata, koren čička u mešavini sa još nekoliko prirodnih sastojaka pokazao se kao učinkovit u lečenju kancera.
Pročitajte još: Vitaminska bomba koja topi celulit
Čičak aktivira metabolizam i tako topi masti, pa se kao korenasti povrće u makrobiotičkoj ishrani koristi za izbalansiran obrok i spada u redovnu namirinicu
Čičak je dvogodišnja biljka, za koju se veruje se da je poreklom iz Sibira. Za lek se upotrebljava svaki nje deo, koren, stabljika, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazre.
Pročitajte još: Znakovi koji pokazuju da vam štitna žlezda ne radi kako treba: Obratite pažnju
Posle godinu dana čuvanja, i koren, i listovi, i seme gube svoje lekovito dejstvo i treba ih zameniti novim. Sadrži eterska ulja, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne sastojke zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Izuzetno je lekovita i potpuno netoksična biljka.
Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo.
Pročitajte još: Može biti znak ozbiljnih oboljenja: Ovo su razlozi naglog mršavljenja
Širom Rusije i Azije, ova biljka se već hiljadama godina koristi u lečenju upale grla, krajnika, prehlade, pa čak i boginja. Čičak koren se koristi i u pomoći kod lečenja problema sa kožom, kao što su psorijaza i ekcem.
Koren ima slatkast ukus i hrskavu teksturu pa se koristi i u kulinarske svrhe kao korenasto povrće. Zagovornici makrobiotičke ishrane kažu da pomaže protiv bolesti metabolizma.
Pročitajte još: Previše ste popili i pojeli? Nutricionista savetuje DVA proverena recepta
Čičak aktivira metabolizam i tako topi masti, pa se kao korenasti povrće u makrobiotičkoj ishrani koristi za izbalansiran obrok i spada u redovnu namirinicu. Poseduje i svojstvo diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate ove biljke mogu da koriste i najosetljivije osobe, deca, trudnice i dijabetičari.
Podzemi delovi čička ne sadrže samo 72 kalorije na 100 grama svežeg pproizvodam što ga karakteriše kao dobar izvor neskrobnih polisaharida, kao što su inulin, lapin, sluz, pa je i laksativ.
Pročitajte još: Zašto se javljaju bolovi posle menstruacije? 7 stanja koja izazivaju grčeve
Insulin iz korena čička deluje kao probiotik i pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjenju telesne mase i holesterola. Koren sadrži značajne količine kalijuma, koji pomaže u kontrolisanju srca i krvnog pritiska. Pored kalijuma, koren čička je bogat Vitaminom C i Vitaminom D, a oba su prirodni antioksidanti koji pomažu organizmu da ostane zdrav. Sadrži i minerale, cink, kalcijum, selen i fosfor.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU