Оваква вода омогућава да се тело алкализује полако, односно да се успостави равнотежа pH у организму те одржава дуже време и деловаће превентивно против низа проблема
Умор, главобоља, проблеми са пробавом, пад имунитета и многе озбиљније болести могу бити последица нездравих навика, лоше хране и последично, потребом људи да закисељују свој организам.
Потребну равнотежу наше тело одржава пре свега путем бубрега и плућа. Међутим, хронична неравнотежа исцрпљује снагу нашег организма...
Иако наш организам чишћењем кроз бубреге и плућа настоји да одржава равнотежу pH, кад осетимо те симптоме, можемо помоћи себи конзумацијом алкалне воде. Алкална вода има виши ниво pH од обичне воде и потпуна је супротност киселој води, која слаби имуни систем.
Прочитајте још: Има ли разлога за БРИГУ: Др Јанковић открива утиче ли ВАКЦИНА на ПЛОДНОСТ
Када се посматра pH вредност људског тела, мора се узети у обзир неколико кључних делова тела. Људска кожа има нормалну pH вредност око 5,5 што се сматра лагано кисело. За разлику од коже, pH слина се креће око 6,5 до 7,4, односно варира мало на обе стране неутралног. Пробавни тракт има pH од 1,5 до 7,0 у зависности од фазе пробаве и варења хране. Кад смо здрави, pH крви се креће од 7,35 до 7,45, што је лагано алкална околина.
Прочитајте још: Зашто је ЈОГУРТ једна од кључних намирница за развој ИМУНИТЕТА?
Потребну равнотежу наше тело одржава пре свега путем бубрега и плућа. Међутим, хронична неравнотежа исцрпљује снагу нашег организма.
За разлику од нашег организма, pH вредност воде је неутрална, око pH 7. Хемикалије и гасови могу да промене ову вредност, стога вода постаје киселија или алкалнија. Киселе материје имају pH испод 7,0, све до нуле, па је pH сирћетне киселине око 3, лимунов сок има pH 2, а батеријска киселина око пХ 1. Алкалне материје имају pH до 14. pH соде бикарбоне је између pH 8 и 9, а магнезијумово млеко има pH између 10 и 11.
Због наших типичних “модерних” начина исхране која се углавном састоји од прерађене хране укључујући со, шећер, кофеин и алкохол, већина наших тела су превише кисела...
Вода може бити висока или ниска у pH вредности, али ако је ова вредност превисока или прениска, то може имати штетне ефекте. Вода која је превише алкална има горак укус. Може проузроковати наслаге које оптерећују цеви и уређаје. Високо кисела вода може кородирати метале или их чак растворити.
Зашто је делотворна алкална вода?
Алкална вода постала је популарна последњих година због веровања да може имати користи за здравље. Многи верују да ово побољшава здравље вашег тела, јер тело има тенденцију да гравитира ка киселости, што може ослабити имуни систем и учинити организам подложнијим болестима.
Прочитајте још: Шампињони су најбољи другови човека који држи ДИЈЕТУ
Ова вода погодна је за наш организам јер он почива на води, од којих пХ утиче на наше здравље и на крају на болести. Због наших типичних “модерних” начина исхране која се углавном састоји од прерађене хране укључујући со, шећер, кофеин и алкохол, већина наших тела су превише кисела. Ако окружење у телу постане превише кисело или лужнато, здраве ћелије могу постати отровне, пропасти и умрети. Ова неуравнотеженост у пХ нагриза ткива. Уколико се ова претерано кисела атмосфера настави, тело таложи вишак киселих састојака у неке делове тела у покушајима да постане базније.
Фото: Depositphotos
Како се киселост даље повећава у неким подручјима и неке ћелије умру, друге настављају да живе или се прилагођавају околини и претварају се у малигне ћелије које изазивају канцер. Малигне ћелије расту неодређено и без реда, а временом се могу проширити на друга подручја у телу, иначе познате као метастазе.
Прочитајте још: Парижанке диктирају: Блејзер и широке панталоне обавезно, али све губи смисао без ЈЕДНЕ ситнице
Супротно, ћелије рака се не могу одржати у алкалној води, због чега је конзумирање овакве воде посебно здраво и корисно.
Алкална вода је посебно значајна и за хидратацију тела. Телесни систем лакше апсорбује алкалну воду, што га хидрира и доводи до напретка у благостању и јасноћи. Оваква вода омогућава да се тело алкализује полако, односно да се успостави равнотежа pH у организму те одржава дуже време и деловаће превентивно против низа проблема.
Између осталог, овом водом спречава се стварање камена у бубрезима и развој низа болести које су повезане са здрављем бубрега и задржавањем отрова у организму.
Прочитајте још: Џенифер Лопез бира БЕЛУ КОМБИНАЦИЈУ: Њен стил можемо одмах да ископирамо (ФОТО)
Дозирање и ограничење у конзумирању
Како нема доказа који подржавају здравствене користи алкалне воде, не постоји препоручена количина која побољшава здравље. Међутим, уколико желите да почнете да пијете алкалну воду, почните са малим уносом и постепено је повећавајте. Ово може умањити корозивне ефекте високо алкалне воде.
Са друге стране, вода за пиће која је превише алкална може имати штетне ефекте. Истраживачи који су проучавали везу између алкалне воде, алкалне исхране и рака установили су да алкална исхрана може бити штетна, јер подстиче људе да избегавају храну која садржи важне хранљиве материје. Они су закључили да промоција алкалне исхране и алкалне воде за превенцију или лечење рака није оправдана.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ