Међу благодетима које се приписују кадуљи су смањење упалних процеса, превенција хроничних обољења, јачање имунитета, регулација пробаве...
Упала је јединствена реакција тела на било који неповољни фактор или спољни фактор. Деловање упалног процеса у организму има за циљ уклањање штетног узрока и успостављање нормалног функционирања тела. Фактори који изазивају упалну реакцију могу бити унутрашњи или спољни, имају вирусно или бактеријско порекло или могу бити узроковани продуктима метаболизма.
Прочитајте још: Удаћу се једино за војводу Марка Миљанова: Како се Стефанија заљубила у дупло старијег удовца и запросила га
Доносимо вам препарат са кадуљом у народу чувеној и као жалфија са противупалним својствима који је добродошао у време вируса.
Лековитост жалфије
Саставом, садржи велики број алкалоида, флавоноида и танина. Кадуља је богата витаминима А, Б1, Б2 и Ц, али и низом супстанци које су заслужне за њено здравствено деловање попут алфа и бета јона, камфора, камфена, алфа пинена, борнеола, бета пинена, алфа хумулена, виридифлорола и других.
Кадуља има снажно противупално, антивирусно, антибактеријско и против-гљивично деловање, снажан је антиоксиданс и један од најбољих чистача и стимулатора лимфе, јача циркулацију и делује као експекторанс.
Прочитајте још: Овај зачин је ефектнији од ЦИМЕТА када је у питању ДИЈЕТА, али се не сме користити у већим количинама
Међу благодетима које се приписују кадуљи су смањење упалних процеса, превенција хроничних обољења, јачање имунитета, регулације пробаве, смиривање различитих кожних болести или стања, јачање костију, смањење деловања когнитивних поремећаја и превенција дијабетеса.
Неколико је антимикробних својстава која се приписују кадуљи, а ако се од ове биљке направи тинктура и користи је се локално, помаже у превенцији бактеријских и вирусних инфекција које у тело долазе преко коже.
Прочитајте још: СТАВ ШМЕКЕРА: Да ли препознајете глумачку легенду? 80-их је пленио својом харизмом, а девојке су ЛУДЕЛЕ ЗА ЊИМ (ФОТО)
Кадуља смањује упалне процесе. Иако жвакање листова кадуље није баш најукусније искуство јер је њихов укус врло интензиван, управо је ово најбољи начин да се ову биљку максимално искористи. Посебно је то препоручљиво особама које имају проблема са упалним процесима у респираторном или гастроинтестиналном тракту. Антиупална својства кадуље проширују се на проблеме с артритисом или гихтом, али и упалне процесе кардиоваскуларног система, који могу резултирати срчаним болестима или повишеним крвним притиском. Флавоноиди и феноли које налазимо у кадуљи одговорни су за ове бенефите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ