Уз повремено додавање ових зачина вашем омиљеном јелу несумњиво ћете побољшати квалитет исхране...
Познато је да зачини доприносе укусу јела, али без сумње утичу на здравље нашег организма, а њихов списак је прилично дугачак.
Биље и зачини не само да чине оброк укусним, вец́ и помажу вашем телу да се бори против инфекција, смањују упалу, побољшавају здравље срца и детоксикацију. Зачини такође могу играти улогу у контроли тежине дајуц́и нашим јелима укус без додавања калорија. У ствари, неки зачини могу довести до вец́е термогенезе (сагоревања енергије) и ситости.
Из тог разлога одабрали смо неколико зачина који често нису међу првим изборима већине људи.
Жалфија
Семе жалфије садржи здраву масноћу и невероватно је добар извор омега-3 масних киселина, а оне смањују упалне процесе у организму који се повезују са болестима срца, дијабетесом, артритисом и одређеним врстама карцинома. Уједно, жалфија помаже и за баланс притиска, контролисање крви, добра је за срце, смањује холестерол, али и по тврдњи многих побољшава расположење.
Прочитајте још: Следите ових ПЕТ савета ако не желите да вам уштипци, помфрит и месо буду ПУНИ УЉА
Орах
Ораси су богати влакнима, магнезијумом, али и антиоксидансима као што је, на пример, витамин Е. Побољшавају проток крви и помажу код ниског притиска, а можда најбоље од свега јесте чињеница да орахе можемо да додамо у скоро сваки оброк и само ћемо побољшати укус.
Зачинска паприка
Млевена зачинска паприка се добија сушењем и млевењем зрелог плода одабраних сорти индустријске паприке. Ако се одлучите за зачинску паприку, свакако ћете осетити промену укуса, а она ће неретко бити позитивна. Зачинска паприка, између осталог, убрзава рад метаболизма тако што сагорева масти и омогућава да их ваш организам брже прерађује.
Кари
Кари не само што доноси специфичан укус сваком оброку у који га одамо, већ и помаже нашем телу. Наиме, састојци из карија могу да помогну дијабетичарима у контроли нивоа шећера. На основу појединих истраживања, показало се да има ефекат и у борби против канцера.
Прочитајте још: КАКО да вам течност приликом кувања НЕ ИСКИПИ? Потребни су само уље и крпа, невероватно је једноставано (ВИДЕО)
Маслац од бадема
Маслац од бадема обилује здравим мастима, као и протеинима. Уједно, одличан је избор за све који желе путер без додатног шећера, као и конзерванса. Уколико сте мислили да је добар само за прављење грицкалица, преварили сте се пошто је фантастичан и као додатак бројним јелима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ