Жалфија је изузетно здрава, али само ако се користи како је прописано.
Листови жалфије пуни су антиоксиданата који имају антиинфламаторна својства и помажу у заштити од слободних радикала. Поред тога, жалфија има и антимикробна својства, због чега су је људи су користили као биљку за дезинфекцију.
Прочитајте још: Здравствени бенефит ЗЕЛЕНОГ ЧАЈА за који ретко ко ЗНА: Поред регулисања МЕТАБОЛИЗМА, овај чај помаже и код АРТРИТИСА
Једна кашичица млевене жалфије садржи 10 одсто дневне вредности витамина К, који је важан за здравље костију и против згрушавања крви. Такође, ова биљка има бројне хранљиве састојке попут магнезијума и витамина А.
Међутим, пошто жалфија садржи тујон, једињење које је токсично у великим количинама, чај од жалфије не треба пити сваког дана.
Како се правилно конзумира чај од жалфије?
Како бисте направили чај од жалфије, препоручује се да додате две кашичице жалфије у 300 мл вреле воде, и оставите да одстоји 15 минута.
Иако је горак, чај од жалфије треба пити кад је врућ, јер чини чуда против болова у грлу и може помоћи у снижавању холестерола.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ