Влакна су хранљива материја која је кључна за оптимално здравље
Влакана су повезана са мањим ризиком од бројних хроничних болести као што су болести срца, дијабетес типа 2, пробавна стања и гојазност. Ово се у великој мери приписује начину на који влакна подржавају ваше корисне цревне бактерије које имају значајан утицај на ваше опште здравље.
Истраживања показују да већина људи, посебно у западним земљама, једе само око половину својих минималних препоручених влакана или око 15 грама дневно.
Прочитајте још: Одличан су део сваке дијете: Зашто би ТИКВИЦЕ требало да буду на вашој летњој трпези?
Врсте влакана
Постоје две врсте влакана: растворљива и нерастворљива. Оба су важна за здравље и понашају се на различите начине у систему за варење. Растворљива влакна се растварају у води и формирају конзистенцију попут гела. Помажу у смањењу повишеног нивоа холестерола и побољшању регулације шећера у крви. Нерастворљива влакна се не растварају у води и остају углавном нетакнута док путују кроз ваш пробавни систем. Посебно су добра за смањење затвора, пише Хеалтхлине.
Које намирнице су богате влакнима?
Влакна се природно налазе у целој биљној храни, укључујући воће, поврће, житарице, орашасте плодове, семенке и махунарке. Више влакана има у храни од целог зрна, као што су тестенина од целог зрна пшенице и хлеб, него у белим, рафинираним верзијама ових производа. Поред тога, добијате више влакана једући цело воће и поврће него пијући сокове направљене од њих.
Прочитајте још: Исхрана и ментално здравље: Ако сте под стресом избегавајте ову храну
Опште препоруке за унос влакана су 25 грама дневно за одрасле жене и 38 грама дневно за одрасле мушкарце. Код старијих од 50 година, ово се мења на 21 грам и 30 грама дневно.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ