Раж многи називају "краљица међу житарицама", а за то сигурно постоји добар разлог.
Раж је некада био основа исхране старих Словена. Садржи минерале и витамине, а веома мало глутена и скроба. Дакле, одличан је за дијабетичаре.
Прочитајте још: Тешка ноћ? Уклоните ПОДОЧЊАКЕ облогама за уморне очи
Уврстите раж у исхрану и ако имате висок притисак, јер снижава ниво триглицерида и холестерола у крви. Међутим, раж има и невероватну предност за све који имају проблеме са зубима, јер спречава парадентозу. Ова житарица није мека као пшеница и мора да се жваће, па снабдева гингивит крвљу што аутоматски спречава парадентозу.
Добра је и за "лења црева", па је називају "оџачарем", пошто их темељно чисти. Зрно ражи садржи 70% угљених хидрата, 12% беланчевина, а остало су масти, витамини и дијететска влакна. Пошто 100 грама ражи има 335 калорија важи за савршену ужину која даје довољно енергије за цео дан.
Прочитајте још: Имају више ГВОЖЂА од меса, а јефтинији су!
Здрава исхрана подразумева обиље интегралних житарица. С тим у вези, не заборавите да повремено у јеловник укључите хлеб од ражи. Доказано је да раж помаже у мршављењу, спречава појаву камена у жучи, снижава холестерол, чува здравље срца и поспешује пробаву и хормонални рад.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ