Широм света данас се прославља Дан палачинки. Ову посластицу, која постоји више од једног миленијума, волимо сви.
Овај дан назива се још Палачинка уторак или Дебели уторак. Дошао је уторак савршен за палачинку.
Прочитајте још: ХУМАНОСТ ПРЕ СВЕГА: Млада мисица оставила круну и посветила се спасавању живота током пандемије вируса (ФОТО)
Датум није стриктан, слави се 47 дана пре Ускра.
Историја
Прву палачинку је направио кувар папе Гелација Првог, који је 492. године умесио воду, јаја и брашно, да нахрани многобројне ходочаснике. Ново јело је назвао плацента, или у слободном преводу - плоча. Испоставило се да је реч о одличном изуму с обзиром на то да може да се једе у слаткој и сланој варијанти, са свим и свачим, али и без ичега.
Фото: Депосит
Легенда каже да је палачинке обожавао чак и Наполеон. Наводно, он је уочи сваке битке пекао палачинке, уз наду да му ниједна неће пасти јер би то био лош знак.
Прочитајте још: ЗА СВЕ СЛАДОКУСЦЕ: Старинска колач торта наших бака (ФОТО/ВИДЕО)
Рецепт за класичне палачинке је следећи:
1 јаје, 400 г брашна, 225 мл млека, 225 мл киселе воде, прстохват соли.
Умутите јаје са млеком и киселом водом, па постепено додајте брашно и умутите хомогену смесу без грудвица. Оставите је да одстоји пола сата, па пеците палачинке на загрејаном тигању. Овај рецепт довољан је за 10 палачинки.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ