Мало другачија смеса за палачинке
Многе домаћице покушавају све и свашта како би добиле савршену смесу за палачинке, док се већини чини како не постоји ништа лакше од припреме једне од омиљених посластица. Међутим, већина њих прави велику грешку.
Наше баке имале су разне цаке које су гарантовале да ће омиљена посластица бити мекана, а оно што је њима било најбитније, јесте, да палачнике не буду жилаве и да могу да стоје чак два дана. Један од трикова јесте да се стави што мање млека, а неке домаћице га чак и избегавају.
Састојци за мекане палачинке:
- 3 шоље брашна,
- 1 кашика шећера,
- мало соли,
- 1/2 кашичице прашка за пециво,
- 1 кесица ванилин шећера,
- 2,5 шоље киселе воде,
- уље
Припрема:
Помешати брашно са киселом водом, шећером, ванилин шећером, прашком за пециво и на врх ножа соли, па мутити миксером док се не добије ређа каша. Додати једну кашику уља и још мало промешати.
За печење палачинки најпогоднији је тигањ са тефлонским дном. У тигањ сипати неколико капи уља, па када се добро загреје, сипати око пола кутлаче течне смесе, таман толико да покрије дно тигања. Када се једна страна палачинке испече, преврнути је на другу страну. Пре печења сваке палачинке додати у тигањ неколико капи уља.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ